Dansk polis kallas in för att delta på derby i oktober

Dansk polis bjuds in till fotbollsderby i Stockholm
Dansk polis bjuds in till derby i oktober.
När Djurgården möter Hammarby i fotbollsallsvenskan i oktober kommer dansk polis finnas på plats för hjälpa sin svenska kollegor.
– Inför framtiden vill vi inom Norden ha möjligheten att hjälpa varandra, säger Jesper Molander, vid polisens utvecklingscentrum.

I början av oktober är det dags för det andra slaget om Tele2 Arena när Djurgården spelar hemma mot Hammarby.

Mycket tyder på att den svenska polisen under derbyt kommer att assisteras av dansk polis, skriver Fotboll Sthlm.

Har inget med fotboll att göra

Enligt polisen har danskbesöket dock inget att göra med den tryckta stämningen mellan dem och supportrarna.

De menar snarare att besöket handlar om att stärka det nordiska polissamarbetet i skarpt läge.

– Inför framtiden vill vi inom Norden ha möjligheten att hjälpa varandra vid extraordinära händelser som terrordåd eller väldigt stora händelser. Att det blir fotboll är snarare kopplat till att vi vet datum långt i förväg och det är relativt förutsägbart, säger Jesper Molander, verksamhetsutvecklare på polisens utvecklingscentrum i Stockholm, till Fotboll Sthlm.

Samarbetet bredare än bara fotboll

I framtiden är det inte helt omöjligt att ett nordiskt samarbete kan dyka upp på fler allsvenska matcher även om Jesper Molander tror att det snarare kommer att användas till andra händelser.

– Rent teoretiskt är det möjligt. Men jag har svårt att se att vi skulle ta upp dansk polis till ett derby i Stockholm, men kanske däremot de stora internationella turneringarna som ett EM, om det spelas sådana matcher i Sverige i framtiden. Men också andra händelser som statsbesök eller terrordåd, säger han.