ANNONS

Svängig danskväll i Kårsta med Vallentunas egen världsmästare

Det är drag i Emilia Ampers nyckelharpa.
Det är drag i Emilia Ampers nyckelharpa.
På lördag är det dans på Kårsta-Ekskogens bygdegård. Det lokala bandet HärMedJämt spelar och det blir finbesök i form av en lokal världsmästare i nyckelharpa, Emilia Amper.
ANNONS

Alla medlemmar i HärMedJämt är Vallentunabor och kvartetten spelar musik från bland annat Härjedalen, Medelpad och Jämtland. Det blir svängig folkmusik med polska och ”lite gammalt”. Frontkvinnan är onekligen Emilia Amper som tog hem en världsmästartitel i nyckelharpa 2010.

Världsartist från Vallentuna

Hon mycket fram emot att få spela upp till lördagsdans på hemmaplan.

– Jag spelar i många olika sammanhang i mitt yrke, runt om i hela världen. Det ska bli så mysigt att få spela till dans. Det är som en meditation för mig, säger hon.

Under kvällen kommer Emilia Amper att spela solo på nyckelharpan. Men kvällen avslutas tillsammans med HärMedJämt.

– Folkmusiken har en sån grundläggande och stark koppling till just dans. Så det ska bli kul att få gå tillbaka till rötterna, så att säga, säger hon.

Vad mer händer för dig inom den närmaste framtiden?

– Just nu håller jag på och över en massa inför en festival i Trondheim. Där ska jag spela en konsert för nyckelharpa och hardingfela tillsammans med en symfoniorkester.

– Sedan ska jag spela i Konserthuset i oktober. Jag har även fått ett showcase att spela på WOMEX (World Music Expo) i oktober. Folkmusiker från hela världen söker om att få spela där och nu har jag äntligen fått ett showcase till det.