Två dansskolor nyinvigs i helgen

Elever från Gravity och Helene Karabuda, Sundbyberg dansskola.
Elever från Gravity och Helene Karabuda, Sundbyberg dansskola.
Sundbybergs dansskola och Gravity nyinvigs med uppträdanden i Signalfabriken på lördag.
Det finns även hopp om att få egna permanenta lokaler till våren.

Sundbybergs dansskola startades upp av Helene Karabuda 2007. I vintras lämnade hon sin anställning i kommunen efter att hon upplevde att hon fått slåss för mycket mot förvaltningen, under för lång tid.

– Beslutet var inte enkelt, jag tänkte på det varje dag under ett år. Men det var så mycket som inte fungerade bra, säger hon.

I juni drog dansskolan igång igen, nu i form av en egen förening med Helen i spetsen.

Även dansföreningen Gravity, inriktad på bland annat hip hop, har stöpts om. Föreningen har gått från att ha varit en elitsatsning för dansare som drevs ideellt, till att nu mera bli en dansskola som erbjuder kurser till alla.

– Gravity blir en dansskola med vanliga kurser, men kommer också göra en spetssatsning för de elever som verkligen brinner för det de gör, säger Helen.

Kan få lokaler i vår

På lördag nyinvigs de bägge dansskolorna, bland annat med en gigantisk flashmob, under Signalfabrikens event Fabrikssnacket.

– Det blir uppträdanden av sommarkurseleverna på dansskolan och Gravitys mest avancerade ungdomar, vilka vann tävlingen Streetstar i höstas. Och så kommer det bli en flashmobdans av cirka 70 föräldrar, vänner och syskon, avslöjar Helen.

I dag hattar både Gravity och Sundbybergs dansskola runt mellan lokaler på Kulturcentrum i Hallonbergen, på Allaktivitetshuset, på Friskis och Svettis och i Löthallen.

Helene Karabuda berättar att man nu har kontakt med ett av de större bostadsbolagen i Sundbyberg, som man hoppas kan hjälpa till med permanenta lokaler för dansskolorna.

Vi vill bygga ett riktigt kvalitativt danscenter i Sundbyberg

Helene Karabuda

– Vi trodde att det skulle vara klart nu i september, men så fick vi veta att företaget som skulle ligga vägg i vägg hade kontorstider till klockan 22 så då kändes det för osäkert att vi skulle våga spela musik för högt. Nu jobbar vi på ett annat alternativ. Vi vill bygga ett riktigt kvalitativt danscenter i Sundbyberg.

Du som vill se dansskolorna uppträda bör bege dig till Signalfabrikens torg vid 13.20 på lördag.