Där rök västerorts utebassäng

14-åriga Sofia af Ekenstam från Nälsta brukar besöka bassängen ett par gånger varje säsong, men nu väljer hon strandbad vid Mälaren framför inomhuspoolen.
14-åriga Sofia af Ekenstam från Nälsta brukar besöka bassängen ett par gånger varje säsong, men nu väljer hon strandbad vid Mälaren framför inomhuspoolen.
Från och med i går är Nälstabadet öppet för säsongen – denna gång med tak. Därmed har västerort inte ett enda bassängbad utomhus.

Sommarbadare är besvikna, medan simklubbarna fick som de ville.

I helgen öppnade Nälstabadet, men det är långt ifrån den vanliga inbjudande blå svala synen som möter besökarna. Över den stora poolen reser sig numera ett stort heltäckande grått tält.

14-åriga Sofia af Ekenstam från Nälsta brukar besöka bassängen ett par gånger varje säsong, men nu är poolen mindre attraktiv, tycker hon.

– Det får nog bli Kanaanbadet i stället, säger hon.

Även 14-åriga Albin Stolpe föredrar poolen utan tak.

– Det finns kanske vissa familjer som tycker att det är mysigt att plaska i babypoolen och ligga ute på gräsmattan och simma inomhus, men jag kan tänka mig att Nälstabadet får betydligt färre besökare, säger han.

Emilia Bjuggren (S), idrottsborgarråd i Stockholms stad, menar att det var nödvändigt att sätta upp tältet redan nu för att hinna klart till hösten:

– Alternativet hade varit att hålla badet stängt hela sommaren.

Nälstabadet ska bli Brommabornas nya simhall när Åkeshovs sim- och idrottshall byggs om. Även Vällingby simhall ska renoveras och sammanlagt beräknas byggena ta minst tre-fyra år i anspråk. Under sommarsäsongen ska Nälstabadet ha öppet för allmänheten och under resten av året ska endast simklubbar och skolor använda bassängen.

Alla är inte missnöjda över förändringen. Intressegruppen ”Täck över Nälstabadet” har fått som de ville efter att ha kämpat sedan 2011. Gruppen består av Spårvägen simförening, Stockholms kappsimningsklubb, Kanaans simsällskap och Bromma simsällskap.

– Det är jättebra och det här gör att vi kommer att kunna säkerställa simkunnigheten i västerort när de andra simhallarna byggs om, säger Linn Bessner, sammankallande för intressegruppen.

Men simklubbarna är dock inte helt nöjda. Nälstabassängens undervisningsdel är osäker, menar Linn Bessner.

– Det är för djupt för de yngsta och vi skissar nu på ett förslag på hur man kan bygga om undervisningsdelen, säger hon.

Fakta

Här finns utebassänger

Huvudstabadet. T-bana Västra skogen.

Svedenbadet. Bergshamra, busshållplats Bergshamra Bro.

Vanadisbadet. T-bana Odenplan.

Eriksdalsbadet. T-bana Skanstull.