Boende utelåsta när portar slutade fungera

Arkivbild på porttelefon.
Arkivbild på porttelefon.
Danilio Selin är en av många Väsbybor som blev utelåsta.
Danilio Selin är en av många Väsbybor som blev utelåsta.
Kadde Lito fick ta hand om sina syskonbarn som blev utelåsta.
Kadde Lito fick ta hand om sina syskonbarn som blev utelåsta.
Blev du utelåst från porten i eftermiddags? Du är inte ensam. Många Väsbybor hade problem att komma in när Väsbyhem drabbades av ett datafel.

Alla Väsbyhems lägenhetshus med elektroniska portlås i Upplands Väsby har gått i baklås efter ett datafel hos Väsbyhem. Boende kan inte öppna de elektroniska kodlåsen med sina taggar.

– Vi försöker lösa problemet. Alla som är inne på kontoret är ute och springer och ställer upp portarna med egna taggar som fungerar, säger Daniel Aronson, förvaltare på Väsbyhem.

I flera områden fylldes portar snabbt med boende som inte kom in och i sociala media skrev många och undrade vad som hände.

– Jag vet inte hur det har varit på andra ställen men här var det kaos. En del fick panik och några få kastade småsten på fönster för att få uppmärksamhet av grannarna, säger Kadde Lito som bor på Hammarbyvägen.

Kadde Lito berättar att hans systerbarn inte kom in i sin port och ingen var hemma. De fick gå hem till honom för att äta och gå på toa. De flesta grannarna ställde upp sina portar och hjälptes åt.

– Det var en tant som försökte komma in i 45 minuter. Folk utanför fick stötta henne. Varje gång det blir en kris är folk hjälpsamma och kärleksfulla. Men det är inte trevligt att bli utlåst.

Danilio Selin som bor på Hasselgatan berättar att när han kom hem med bilen stod en familj framför garaget och berättade att alla taggar slutat funka.

– Jag behövde gå på toa, barnen behövde gå på toa så det är klart att man blev stressad, säger Danilio Selin.

Snart fylldes det på med folk vid portarna i området som inte heller kom in. De försökte komma på ett sätt att ta sig in.

– En granne klättrade in genom taket och lyckades öppna garaget. Vi stod och skrek nedanför porten, till slut var det en granne som hörde och släppte in oss.

Både Danilio Selin och Kadde Lito undrar varför det inte går att låsa upp portarna med husnyckeln när det blir problem.

Enligt Väsbyhem är det ett tekniskt fel som påverkar samtliga taggar. Det innebär att varken entréportar, källardörrar eller andra dörrar som låses upp med en tagg kan öppnas.

– Det är ett problem med vårt fastighetssystem, det elektriska systemet för taggar och alla våra områden var drabbade från början. Vi har startat om systemet och felsöker, säger Daniel Aronson.

Väsbyhem förvaltar totalt 4500 lägenheter i olika fastigheter. Men alla områden har in portar med samma fastighetssystem.

– Hela området Smedby har andra lås och även Hagängen, säger Daniel Aronson.

Nu har en del portar i vissa områden börjat fungera normalt men inte alla. Flera anställda från Väsbyhem är ute för att öppna upp portarna.

Artikeln uppdateras.