ANNONS

Därför bor vi på Södermalm

Madelene Andersson, Skanstull.  – Vi flyttade hit innan vi skaffade barn. Det är nära till grönområden, barnvänligt men samtidigt centralt. Vi har nära till Tanto till exempel där barnen kan leka.
Madelene Andersson, Skanstull. – Vi flyttade hit innan vi skaffade barn. Det är nära till grönområden, barnvänligt men samtidigt centralt. Vi har nära till Tanto till exempel där barnen kan leka.
Emma Sylvén, Hornstull.  – Jag flyttade egentligen hit för att min sambo bodde här. Men det är nära till både vatten och grönområden, samtidigt som det är nära till affärer och restauranger.
Emma Sylvén, Hornstull. – Jag flyttade egentligen hit för att min sambo bodde här. Men det är nära till både vatten och grönområden, samtidigt som det är nära till affärer och restauranger.
Christoffer Ström, driver en ekologisk och vegansk butik på Nytorget.  – Jag tycker om stämningen på Södermalm. Jag är här mycket i och med att jag jobbar här, men hänger även här mycket på min fritid. Det finns många härliga platser att vara på och människorna är väldigt trevliga.
Christoffer Ström, driver en ekologisk och vegansk butik på Nytorget. – Jag tycker om stämningen på Södermalm. Jag är här mycket i och med att jag jobbar här, men hänger även här mycket på min fritid. Det finns många härliga platser att vara på och människorna är väldigt trevliga.
Södermalmsbon är miljömedveten, kulturintresserad och nöjd med livet. De flesta känner sig också trygga i stadsdelen. Det visar en ny undersökning från länsstyrelsen, där man kartlagt hur stockholmarna ser på livet.
ANNONS

Länsstyrelsen ställde en lång rad frågor om synen på livet till ungefär 15 000 boende i Stockholms län, varav ungefär 40 procent svarade.

Undersökningen visade att Södermalmsbon generellt anser sig vara mest miljömedveten i hela Stockholm. Hela 82,5 procent säger att de är miljömedvetna i mycket stor, eller ganska stor utsträckning.

Det är den högsta siffran, både bland Stockholms stadsdelar och i hela kommunen.

– Det är betydligt mycket högre än Stockholms kommuns snitt. Södermalm sticker ut som den som är mest miljömedveten. Det är bara Hässelby-Vällingby som också hamnar över 80 procent, säger Kjell Haglund på länsstyrelsen.

Christoffer Ström, som jobbar i en butik på Nytorget där man säljer veganska och ekologiska produkter, tycker att många av hans kunder verkar vara medvetna när de handlar.

– Jag uppfattar Södermalmsborna som lite mer medvetna konsumenter än andra. Det är många som är väldigt pålästa och har koll på produkterna.

Förutom att Södermalmsborna är miljömedvetna är det viktigt att det finns ett stort kulturutbud. Hela 92,2 procent tycker att det är mycket viktigt eller ganska viktigt att det finns ett rikt kulturutbud i Stockholm.

– Snittet för Stockholms kommun ligger på 87 procent, och Södermalm är den enda som ligger över 90 procent, säger Kjell Haglund på lässtyrelsen.

Något som också utmärker Södermalmsborna i undersökningen är att väldigt många känner sig trygga i sitt bostadsområde, både under dagtid och kvällstid. Man är inte heller särskilt orolig att bli utsatta för någon typ av våld.

ANNONS

– Sammantaget är det bäst resultat av alla stadsdelar. Södermalm ligger betydligt högre i att känna sig trygg, säger Kjell Haglund

Att ha lugn och ro runtomkring sig är något som Södermalmsborna tycker är mindre viktigt än resten av innerstadsborna. 84,8 procent tycker att det är mycket viktigt, eller ganska viktigt att det är tyst och lugnt. På Östermalm tycker hela 91,7 procent att det är mycket viktigt eller ganska viktigt.

– Generellt trivs man bra med sitt boende på Södermalm. Det som sticker ut lite grand är att man upplever sig trångbodd i lite större utsträckning än resten av innerstadsborna.

De allra flesta på Södermalm är generellt sett nöjda med sitt liv. På frågan om hur nöjd man är med det liv man lever svarade hela 95 procent att de är mycket nöjda eller ganska nöjda. Nöjdast av alla är Kungsholmsborna där 97,6 är mycket nöjda eller ganska nöjda med sitt liv.

Fakta

Så många uppfattar sig miljömedvetna

Mest miljömedvetna:

1: Södermalm, 82,5 procent

2: Hässelyby-Vällingby, 81,5 procent

3: Skärholmen, 79,8 procent

4: Skarpnäck, 79,2 procent

5: Rinkeby-Kista, 76,6

Minst miljömedvetna:

1: Norrmalm, 70,7 procent

2: Spånga-Tensta, 70,8 procent

3: Östermalm, 70.8 procent

4: Enskede-Årsta-Vantör, 71,2 procent

5: Bromma, 73,1 procent

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.