ANNONS

Därför får Stina och Gösta ingen dörröppnare av kommunen

huddinge, dörröppnare, kontroll. Gösta Karlsson, 83 år och Stina Karlsson ansökt om att få en fjärrkontroll till porten och hissen – men fått avslag av kommunen. Stina sitter i rullstol och porten är tung för 83-årige Gösta.
Gösta sköter om sin fru Stina.
Gösta, 83, och hans sjuka fru Stina, 89, kan inte gå ut – eftersom Huddinge kommun nekar dem en fjärrkontroll entréporten.
– Vi har gjort den bedömningen vi har gjort, säger en handläggare på kommunen.
ANNONS

Mitt i har berättat om Gösta Karlsson, 83, och hans sjuka fru Stina, 89, som inte kan ta sig in genom lägenhetsporten där de bor i Visättra. Gösta, som bara har en fungerande arm, tar hand om Stina som är sjuklig och sitter i rullstol.

Gösta får upp entrédörren, så att de kan komma ut, men han kan inte öppna porten när de ska in igen.

De har därför ansökt om att få en fjärrkontroll till porten och hissen. Installationen är redan färdig eftersom det bor en annan familj i huset som har en fjärrkontroll.

Men Huddinge kommun har sagt nej.

Gösta och Stina kan inte gå ut – kommunen nekar dörröppnare

Krävs intyg från hälso- och sjukvården

Syftet med lagen om bostadsanpassningsbidrag – som reglerar om Gösta och Stina ska få hjälp med dörren – är att genom bidrag ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till ett liv i självständigt liv i eget boende.

Åsa Eklöf, som är handläggare för bostadsanpassningsbidrag på kommunen, menar att det krävs ett intyg från hälso- och sjukvården som visar att Stina måste kunna förflytta sig själv in och ut ur bostaden, för att få en fjärrkontroll.

– Vi bedömer varje ärende individuellt och om intyget inte visar att personen ifråga blir självständig så kan vi inte bevilja bidrag, säger hon till Mitt i. 

ANNONS

Varför kan man inte få en fjärrkontroll även om det är ens make som måste köra rullstolen?

– Bostadsanpassningsbidraget är ett personligt bidrag. Den person som har en funktionsnedsättning kan söka bidraget och bifoga ett intyg om sin funktionsnedsättning.

Borde det inte gå att vara flexibel i en sån här situation? 

– Vi har gjort det vi kan i ärendet just nu. Vi har gjort den bedömningen vi har gjort och inväntar förvaltningsrättens bedömning.

Stina och Gösta har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.