Snart är det dags för äggjakt, en påsktradition som många inte vill vara utan. Det är en tradition som har anor från tiden då norden var katolskt. Då var det förbjudet att äta ägg under fastan, skriver Nordiska museet på sin hemsida. För att sen fira riktigt ordentligt när fastan tog slut, kom äggen fram och man gav också varandra ägg som en högtidsgåva. Ibland fint utsmyckade.
Lever kvar
Även i dag målar många ägg, men ger man bort ett ägg är det vanligtvis i papper och snarare fyllt av godis.
Med rådande tullkrig och en världsekonomi i turbulens, både stiger och faller priser om vartannat. Varningar om att chokladen kan stiga kraftigt kom lagom till påsk. Men att svenskarna skulle skippa påskgodiset ligger trots allt långt bort. Påsken är en av de mest godisstinna högtiderna på året.
En miljard
Enligt Svensk Handels påskprognos för 2025 kommer vi köpa godis för i genomsnitt 200 kronor per person.
Hur mycket pengar lägger du på påskgodis?
Martin Svensson
Har köpt chokladkaniner.
Harry, Andreas (pappa) och Charlie Hillström.
– 400 kronor, och det är till Harry och Charlie. Favoritgodiset är dumle, nötcréme, colagodis och allt som innehåller gelatin.
Martin Svensson
Vanja Gustafsson och Hans Schörling.
– Omkring 300 kronor. Vi gör egna påskägg till barnbarnen och tar reda på i förväg vad de tycker om. Mycket geléhallon och choklad, men generellt sätt mycket blandat.
Martin Svensson
Andro, Lucas och pappa Giannis.
– Vi har köpt fem chokladkaniner som kostade omkring 200-300 kronor. Jag äter själv inte chokladkaniner, men ger gärna bort dem som gåva, säger Giannis.