Flera läsare på Kungsholmen har hört av sig och undrat varför staden inte har ordnat med behållare för kläder sedan förbudet mot att kasta textilier i vanliga hushållssopor trädde i kraft vid årsskiftet.
"Ännu finns inga textil-iglor uppsatta på Kungsholmen", skriver en läsare. Och en annan, 94-årig, läsare undrar var hon ska slänga sina kläder då hon inte orkar gå så långt.
– Är man 94 år förstår vi att detta kan vara lite av en utmaning, då man kanske inte orkar gå alls eller endast mycket korta sträckor. Textilinsamlingen är ny lagstiftning så den försöker vi lösa på bästa sätt, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig vid Stockholm vatten och avfall.
Oklart ansvar
Några kärl för kläder vid återvinningsstationerna på Kungsholmen planerar däremot inte staden att sätta upp för tillfället.
Det beror på att lagen är ny och att EU inte har beslutat om vilket ansvar klädesproducenterna har för insamlingen. Kommunerna vet därför inte om det kommer att bli deras ansvar eller om det blir ett näringslivsansvar att samla in kläder.
– Vi måste vara rädda om kommuninvånarnas pengar och behöver veta vad som gäller långsiktigt innan vi kan göra stora investeringar i omfattande system för textilinsamling i hela Stockholm.
Det kommer inte sättas upp kärl för kläder vid återvinningsstationer som denna på Hjalmar Söderbergs väg i Kristineberg.
Olle Anrell
Hit hänvisas du
Så istället för kärl för kläder på stan hänvisas stockholmarna antingen till någon av de 22 återvinningscentralerna i Stockholm.
Om det är för långt dit gäller tjänsten Returrundan som kontinuerligt stannar på olika platser.
– För att underlätta har vi utökat antalet platser som Returrundan besöker till över 530 stycken, vilket motsvarar en ökning med över 100 procent.
Alexandra Fleetwood är pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.
Privat
Staden erbjuder även ”Pop-up-Återbruk”, som är mobila stationer, där man bland annat kan lämna in textilier.
Be om hjälp
För äldre som kan ha svårt att ta sig till Returrundan eller ett Pop up-återbruk anser staden att det bästa är att samla kläderna i en påse och be om hjälp av släktingar, grannar eller hemtjänst att slänga dem om man inte orkar gå så långt själv.
Den nya lagstiftningen ska följas precis som alla andra lagar, berättar Alexandra Fleetwood.
– Den som slänger textil i soporna gör sig skyldig till lagöverträdelse. Men än så länge är lagen ny och det utgår inga straff för överträdelser.
Går inte i soprummet
Svoa erbjuder inte i nuläget att hämta kläder i bostadsrättsföreningarnas soprum om de skulle ordna med ett kärl för kläder där.
– Gällande det som kallas fastighetsnära insamling pågår ett arbete hos oss för att utreda frågan, så detta är inget som vi erbjuder idag, säger Alexandra Fleetwood.