Därför föll trädet på Strandvägen

Pilträdet på Strandvägen föll på grund av ålder och oväder enligt staden. Nu kollas alla pilar på gatan.
Pilträdet på Strandvägen föll på grund av ålder och oväder enligt staden. Nu kollas alla pilar på gatan.
Det var stort drama på Strandvägen när den stora grenen plötsligt föll till marken. Enligt staden är pilträden i allén gamla och ska nu undersökas.

Den stora grenen från pilträdet på Strandvägen föll plötsligt ner till marken på måndagsmorgonen. Spårvagnen kunde inte köra sträckan och biltrafiken gick långsamt på måndagsmorgonen.

Björn Embrén är trädspecialist på trafikkontoret. Han berättar att det var åldern på trädet som gjorde att det föll av regn och blåst.

– Träden är gamla och slitna helt enkelt och har utsatt för mycket under åren, och det är sådant som händer. Pilar är kortlivade och de här har gått förbi sitt bäst före datum. Det är omöjligt att hålla reda på alla träd i stan. Även om vi är vaksamma kan det här hända vissa träd, säger han.

Enligt Björn Embrén faller 5-10 träd om året på det här sättet i staden. Träden på Strandvägen är gamla och det har funnits planer på att ta hand om träden när spårvägen skulle byggas ut, men då dessa planer har skjutits upp har det samma hänt med träden.

Kommer man kolla de andra träden i allén nu?

– Med automatik kollar vi alltid extra på träden de närmaste dagarna när sånt här händer. Men vi kolla inte på hela allén utan bara på de fem pilar där det hände, säger Björn Embrén.