ANNONS

Därför heter det Horan, Skinkan och Mosebacke

Skinkan, Horan och ­Inmalningstvånget. ­Söders kvarterskluster har många smeknamn.

Lokaltidningen Mitt i har tagit reda på varför de heter som de gör.
ANNONS

Bor du i Hornstull eller i Högalid? Eller rentav i Horan eller på Kniv­söder? Kärt barn har många namn, brukar det ju heta.

– Många av de äldre namnen har kommit till spontant. Det har inte varit något som bestämt utan har bara blivit så. Det kan vara efter någon som ägt en tomt i området 300 år tidigare. Som Mosebacke efter en Moses som ägde en kvarn där, säger Pontus Dahlstrand, som är ledamot av Namnberedningen i Stockholm och håller i stadsvandringar på Södermalm.

Andra områdesnamn kommer från tiden då kyrkan spelade en central roll i de flesta stockholmares liv. Församlingsnamnen Sofia, Katarina, Maria Magdalena och Högalid hänger fortfarande med i språket, liksom namnen som markerar den tidigare stadsgränsen: de gamla tullarna Skanstull, Hornstull och Danvikstull som ända in på början av 1900-talet avgränsade Stockholm från grannsocknarna.

En annan faktor som gett avtryck i språket kring våra städer är politiska händelser – liksom ett icke obetydligt inslag av folk­humor. Ett sådant exempel är smeknamnet Inmalningstvånget för Eriksdalsområdet. När området byggdes i början av 1930-talet fick gatorna namn efter sädesslagen vete, havre och råg vilket råkade samspela med en av den tidens stora politiska debatter.

– Inmalningstvånget var en lag som skulle skydda Sveriges spannmålsproduktion från import av billiga spannmål från utlandet. En viss andel av säden som användes till mjöl var tvunget att komma från svenska åkrar. Fortfarande hör man 80-plussare säga Inmalningstvånget, säger Pontus Dahlstrand.

Andra namn uppkommer från kommersiella intressen. Mäklare och butiksägare kring Nytorget vurmar för det knappt 20 år gamla smeknamnet Sofo.

– Mäklarna gillar ju att hitta på namn, det ska förhöja grejen och priset. Det är också viktigt för den som flyttat till Stockholm och vill känna sig speciell i storstan, säger Pontus Dahlstrand.

Hornstull, eller ”Horan”, ligger mitt på ”Knivsöder”.

ANNONS
Fakta

Bor du på Skinkan eller på Horan?

Vitabergsparken: ”Vitan”.

Skinnarviksberget: ”Skinkan”.

Hornstull: ”Horan”, ”Kniv-söder”.

Eriksdal: ”Inmalnings-tvånget”.

Sofia: ”Sofo”.