ANNONS

Därför heter vägarna i Botkyrka som de gör

Gösta Frohm, som skapade Skogsmulle, har fått en egen gata i Riksten friluftsstad.
Gösta Frohm, som skapade Skogsmulle, har fått en egen gata i Riksten friluftsstad.
Alla har vi en gatuadress men få vet varifrån namnet egentligen kommer.

Det här är historien om gatu- och vägnamnen i Botkyrka.
ANNONS

– Gatunamnen ska användas av vanliga människor och blir en del av deras vardag. För många är det viktigt att ha en bra adress, säger Sven-Gunnar Broström som är kartingenjör och har arbetat på stadsbyggnadsförvaltningen i snart 50 år. Där arbetar han med att döpa nya gator och vägar i Botkyrka och i morgon kväll föreläser han på Studiefrämjandet i Tullinge om bakgrunden till många av namnen.

Och det är viktigt att namnen blir rätt. En familj som bodde på Ollonstigen i Tullinge hörde nyligen av sig till kommunen och klagade då barnen blev retade i skolan. I dag heter gatan i stället Tulpanstigen.

– Namnet ska berätta något om platsens historia också, det tycker jag är viktigt, säger han.

Det var i slutet av 1800-talet som man började döpa vägarna. Göta landsväg var den första namngivna vägen i Botkyrka. När man sedan började anlägga samhällen runt järnvägsstationerna i Tumba och Tullinge döptes gatorna med inspiration från Stockholm. Sveagatan, Drottninggatan och Kungsgatan blev dock på 30-talet i stället Sveavägen, Drottningvägen och Kungsvägen.

– Man insåg att det inte var lika fint som inne i Stockholm, så då fick de bli vägar i stället.

När Norra Botkyrka kom till på 60-talet fick områdena namn utifrån olika kategorier. Gatorna i Fittja fick sina namn från Fittja värdshus, nuvarande Mångkulturellt cent­rum, som grundades på 1600- talet för resande till Stockholm.

I Alby låg gamla tingsplatsen för Svartlösa härad och det inspirerade till gatunamnen där. I Hallunda och Slagsta var det förr mycket åkermark och därför finns här i dag växtnamn i adresserna. Norsborg å sin sida låg nära gravhögarna i Norsborgsparken och man lät sig därför inspireras av gamla nordiska gudar.

– Vi försöker hitta namn som anknyter till platsen, säger Sven-Gunnar Broström.

I Riksten har många nya gator tillkommit på senare tid. Eftersom Skogsmulle grundades på Lida friluftsgård för drygt 50 år sedan har den nya friluftsstaden namn som anknyter till fantasifiguren.

ANNONS