Därför ska du som bor i Huddinge rösta

Huddinge kyrka.
Huddinge kyrka.
På söndag den 17 september är det val. Förra valet låg 88 procent av Huddingeborna på sofflocket, men i år har oväntat många redan förtidsröstat i kyrkovalet. Ska man pallra sig till valurnan i år – och är du ens röstberättigad?

Nu på söndag är det kyrkoval i Sverige, och precis som i det vanliga valet röstar man även lokalt. Huddinge är uppdelat i fyra församlingar: Huddinge, Sankt Mikael, Flemingsberg och Trångsund-Skogås, som gemensamt bildar Huddinge pastorat. Det innebär att alla i Huddinge röstar till samma kyrkofullmäktige, oavsett vilken församling man tillhör.

Om man är röstberättigad vill säga. Det är bara de som är medlemmar i Svenska kyrkan som får rösta i valet, däremot behöver man inte ha fyllt mer än 16 år för att få rösta. Med varför ska man rösta då?

– Jag tycker att man ska gå och rösta eftersom det är en fantastisk möjlighet för alla medlemmar att vara med och påverka var resurserna hamnar i det som är deras kyrka, säger Erik Dufva, biträdande kyrkoherde i Huddinge församling.

Det man röstar om är alltså var kyrkoavgiften, som alla som är med i kyrkan betalar, ska gå till. Det kan vara körverksamhet, gudstjänst eller arbete med gamla och ensamma.

Valdeltagandet brukar vara lågt i kyrkovalet. Förra valet röstade bara tolv procent av medlemmarna i Huddinge, vilket är en procentenhet lägre än valdeltagandet i hela landet. Kyrkoherden tror att det låga valdeltagandet kan ha sin förklaring i att många medlemmar har en relation till kyrkan där man inte ser en tydlig koppling till att rösta på olika nomineringsgrupper. Men i år kanske fler söker sig till valurnorna.

– I Huddinge församling har vi i år redan tagit emot snart sagt tre gånger så många förtidsröster som tidigare, det är jätteglädjande att se, säger Erik Dufva.

Vad tror du att ett ökat valdeltagande kan bero på?

– Jag tror att det dels finns ett ökat engagemang för sin kyrka, sedan tror jag också att det extra medieutrymmet som valet fått i och med att SD profilerat sig och kampanjat väldigt tydligt kan ha bidragit till att många vill gå och rösta. Sedan kan inte jag veta om det är människor som vill eller inte vill att SD ska bli en stor kraft inom Svenska kyrkan, säger Erik Dufva och betonar att han inte lägger sig i hur folk röstar.

Men du vill uppmana folk att rösta?

– Jag vill absolut uppmana att människor går och röstar och tar chansen att påverka sin kyrka. Kyrkan är dess medlemmar, Säger Erik Dufva, biträdande kyrkoherde i Huddinge församling.

Fakta

De kan du rösta på i Huddinge kyskofullmäktige

  • Arbetarepartiet – Socialdemokraterna (S)
  • Borgerligt alternativ (BorgA)
  • Centerpartiet (C)
  • Frimodig kyrka (FK)
  • Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK)
  • Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR)
  • Miljöpartister i Svenska kyrkan (MpSK)
  • Sverigedemokraterna (SD)
  • Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK)
Källa: Svenska kyrkan