ANNONS

Därför kunde lyxbilstjuv rymma

Den 16-årige lyxbilstjuven är återigen på fri fot efter att ha rymt från ungdomshemmet i Värmland där han var placerad.

– Vi har följt våra rutiner, säger institutionschefen.
ANNONS

Flera gånger har den 16-årige pojken placerats på ungdomshemmet Klarälvsgården i Värmland – och flera gånger har han rymt därifrån.

I både december och mars lämnade han hemmet för att snart dyka upp i Järfälla och västerort och stjäla bilar.

I natt rymde han igen.

– Ja, det kan jag bekräfta. En pojke har försvunnit från institutionen och han har inte kommit tillbaka, säger Leif Nilsson som är institutionschef på Klarälvsgården.

Han säger att problemet med att pojkar avviker inte är särskilt stort – de senaste två åren har det skett totalt fyra gånger.

Klarälvsgården är ett ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS. Där tas pojkar emot enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Här finns två låsta avdelningar och en öppen del för utslussning. Den 16-årige pojken har varit inlåst.

– Avdelningarna är låsta, så de kan inte komma och gå som de vill. Samtidigt sysslar vi med vård och behandling. Det är inget ungdomsfängelse, säger Leif Nilsson.

För två veckor sedan dömdes han för flera bilstölder, inbrott, olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik.

ANNONS

Ungdomar som begår grova brott döms oftast till ungdomsvård eller sluten ungdomsvård. Den senare påföljden används vid riktigt grov brott som rån, grov misshandel, mord, dråp, narkotikabrott och sexualbrott.

I domen mot 16-åringen resonerar rätten om pojken bör dömas till sluten ungdomsvård – som kan använda mer tvångsmedel än ungdomsvård.

Men Attunda tingsrätt menar att pojkens ringa ålder – han var 15 år när de flesta av brotten begicks – talar för den öppnare formen av ungdomsvård.

– Det händer tyvärr att pojkar avviker från institutionen. De kan slå sönder en ruta och ta sig ut. Det är inte så mycket vi kan göra åt det. Enligt lagen om vård av unga som vi lyder under har vi inget ansvar för att skydda samhället, säger Leif Nilsson på Klarälvsgården.

Nu har det hänt igen att en pojke har rymt, vad har ni för anledningar att vara självkritiska, tycker du?

– Just nu håller vi på att gå igenom vad som har hänt och tittar på om vi har gjort rätt saker, om vi kunde ha gjort på ett annat sätt och vad vi kan lära av situationen inför framtiden.

Vad kan ni lära inför framtiden?

– Vi är mitt uppe i den processen, men som det ser ut nu har vi följt våra rutiner och våra riktlinjer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.