Därför var ministern på lokala Ica-butiken

Thobias Rydberg, Fredrik Kaati samtalar med Morgan Johansson och Niclas Paulsson.
Thobias Rydberg, Fredrik Kaati samtalar med Morgan Johansson och Niclas Paulsson.
Ica-butiken på Folkungagatan fick ett ovanligt besök – av justitieminister Morgan Johansson (S).
Anledningen var att studera hur polis och butiker på Södermalm arbetar tillsammans för att stoppa stölder och hot.

Personalen på Ica-butiken vid Folkungagatan utsattes förr om åren dagligen för hot och trakasserier från kunder som till exempel var narkotikapåverkade.

Men efter att butiken skaffat väktare vid entréerna och skapat ett bättre samarbete med lokalpolisen har hoten minskat och stölderna i butiken kraftigt reducerats.

– Att de stjäl är tråkigt, men det viktigaste är att personalen och kunderna kan känna sig trygga, säger butikschefen Niclas Paulsson.

Prisat projekt

Södermalmspolisen har sedan två år tillbaka ett projekt kallat ”Trygg i butik”, där polisen arbetar brottsförebyggande tillsammans med handlare för att minska stölder och öka tryggheten för personalen. Metoden har prisats och har spritts nationellt.

Initiativet till projektet togs av Söderpoliserna Fredrik Kaati och Thobias Rydberg, när de insåg hur mycket tid polisen la ner på snatteribrott.

– Flera handlares verksamhet står och faller på att de har ett så högt svinn, säger Thobias Rydberg.

Ministern imponerad

Morgan Johansson (S) var under sitt studiebesök imponerad av Söderpolisens arbete, som han kallade ett utmärkt exempel.

– Det är så här lokalt polisarbete ska gå till. Att satsa på fotpatrullering och vara ute och träffa folk. Och att satsa på förebyggande arbete, inte bara på att bura in bovarna.

Fakta

Trygg i butik

Trygg i butik är en brottsförebyggande metod där polisen samarbetar med handlare. Den lanserades av Södermalmspolisen 2015.

Butikscheferna berättar för polisen vilka de största problemen är och utifrån det föreslår polisen brottsförebyggande åtgärder.

Målet är att butikspersonal och väktare tänker och arbetar brottsförebyggande, att förebygga stölder ur butik, en ökad trygghet för butikspersonalen, en mer närvarande och synlig polis för medborgarna och ett minskat svinn för butikerna.

Källa: Polisen