ANNONS

Därför skjuts det i Stockholm igen

Skjutningar i Stockholm
Åtta skjutningar har rapporterats runt om i Stockholm på kort tid.
Den senaste tiden har skjutningarna i Stockholm återigen hamnat i fokus efter en lugn start på året.
Upptrappningen kan vara ett kvitto på att polisens nya insatser givit resultat och bildat ett vakuum på den grova brottsmarknaden.
ANNONS

Fyra döda och flertalet skadade – det är resultatet efter senaste tidens nya skjutningar runt om i Stockholm.

I flera av dem har automatvapen använts och våldet har varit blodigt och rått. Vittnesmål från några av skjutningarna har beskrivit det som rena avrättningar.

Den nya vågen kommer efter en lugn vinter och vår som följde efter ett rekordår där antalet döda i det gängrelaterade våldet sköt i höjden.

Samordnad insats

Problemen gjorde att polisen i region Stockholm mobiliserade under insatsen ”Särskild insats Max”. Fokus var att avancera på narkotikamarknaden och komma åt gängen och dess vapen den vägen.

Under vintern och våren har mycket vapen, ammunition och sprängmedel beslagtagits och flertalet personer med kopplingar till gängen har frihetsberövats.

Teorin om ökningen

Och det är just den positiva trenden som kan ligga bakom uppblossandet av våldet igen.

– Det är svårt att säga och många saker spelar in. Men det är klart att när vissa krafter försvinner är det möjligt att andra intresserar sig för den marknaden, säger Towe Skjöld, operationsledare i Särskild insats max.

ANNONS

Att det skulle finnas kopplingar mellan gängkriminalitet och de senaste veckornas skjutningar är inget hon eller polisen kan bekräfta så tidigt in i förundersökningarna.

Ser fortsatt resultat

Men Towe Skjöld säger att polisen har en god bild över situationen och att den särskilda insatsen fortsatt ger resultat.

– Det sker beslag av vapen och sprängmedel varje vecka, säger hon.

I våras förlängdes insatsen och kommer pågå hela året ut för att sedan utvärderas. Och faktum är att antalet skjutningar och döda i dessa – under perioden januari till maj – fortsatt är lägre i år jämfört med tidigare år.

– Känslan är att vi pratar om det här på ett annat sätt inom polisen nu. Personalen i sin helhet har blivit mer medvetna, säger Towe Skjöld.


Statistiken

Antalet skjutningar samt skadade och döda i skjutningar från 1 januari till 30 maj varje år sedan 2015

Källa: Polisen

Här har det skjutits senaste veckorna

Jakobsberg, 26 maj

Vad: Drive by-skjutning med automatvapen.

Efterföljd: En person skadad – ingen gripen.

Hur: En förbipasserande skåpbil avlossade ett stort antal skott mot en restaurang på Slöjdvägen i Jakobsberg. Paniken var total eftersom många befann sig på och utanför restaurangen, men mirakulöst träffades bara en person av kulorna. En 17-årig pojke fördes till sjukhus med lindriga skottskador i armen.

Efter skjutningen påträffades en stulen röd skåpbil på en parkering i Kallhäll.

Lidingö, 5 juni

Vad: Skjutning med automatvapen utanför ett flervåningshus.

Efterföljd: En 57-årig man skjuten till döds – tre personer gripna och anhållna. Två misstänkta för mord, en för medhjälp till mord.

Hur: På eftermiddagen larmades polisen om en skottlossning i bostadsområdet Baggeby på Lidingö. En 57-årig man hittades skottskadad utanför en entréport. Mannen fördes till sjukhus med helikopter men hans liv gick inte att rädda. Lidingöbron stängdes av och polisen kunde senare gripa tre personer misstänkta för skjutningen.

Skjutningen kan ha kopplingar till en konflikt i Stockholms byggvärld och har även kopplingar till två skottlossningar på Gärdet i mars i år.

Barkarbystaden, 5 juni

Vad: Drive by-skjutning in i en annan bil.

Efterföljd: En man död – ingen gripen.

Hur: Vid 19-tiden på kvällen sköts en man i sin bil på Barkarby Torg. Gärningspersonen ska ha skjutit från en stulen bil, som polisen senare hittade utbränd i Jakobsberg. Skjutningen är den andra i Järfälla på kort tid och polisen har haft personal på plats för att svara på invånarnas oroliga frågor.

Skarpnäck, 6 juni

Vad: Lägenhetsbråk, kniv och skjutvapen inblandat.

Efterföljd: En man skär- och skottskadad – En person gripen misstänkt för försök till mord.

Hur: Det var strax innan midnatt, onsdagen den 6 juni, som polisen fick ett samtal om bråk i en lägenhet i Skarpnäck. Polisen har i efterhand inte kunnat svara på vad motivet bakom mordförsöket var eller om händelsen har något samband med tidigare skottlossningar i området.

Tensta, 6 juni

Vad: Skottlossning mot flera personer.

Efterföljd: Fem personer skottskadade. En ska ha varit en förbipasserande – ingen gripen.

Hur: En halvtimme efter midnatt larmades polisen till Tensta allé. Flera personer hade hört avfyrade skott i området. På platsen påträffades fyra personer skottskadade. Alla var kontaktbara och fördes till sjukhus med skador på nedre delarna av kroppen.

En femte person som ska ha passerat förbi den pågående skjutningen skadades också ytligt. En förundersökning om försök till mord är inledd.

Östberga, 7 juni

Vad: Skottlossning mot en bil med två personer i.

Efterföljd: Ingen skadad – ingen gripen.

Hur: Polisen larmades sent på kvällen om skottlossning mot en bil i Östberga. Vittnen berättar för polisen att flertalet skottsalvor avlossats mot bilen, i vilken två personer befann sig. Personerna träffades inte, men polisen utreder saken som försök till mord och kan inte utesluta eventuella kopplingar till gängkonflikt.

Vasastan, 8 juni

Vad: Skottlossning i lägenhet.

Efterföljd: En man död – ingen gripen.

Hur: Tidigt på fredagsmorgonen sköts en man i en lägenhet i centrala Stockholm. Han skadades allvarligt och fördes till sjukhus där han vid lunchtid avled av skadorna. Polisen utreder mord men har inte någon gripen vid lunchtid på fredagen. Ett område är avspärrat och polisen genomför dörrknackning för att få ledtrådar till skjutningen.

Hässelby, 13 juni

Vad: Skjutning utomhus.

Efterföljd: En man död, ingen gripen inledningsvis.

Hur: På onsdagsmorgonen sköts en man till döds i området kring Hässelby gård. Enligt vittnen på väg till jobbet sköts flertalet skott och uppgifter finns om att det skulle varit från automatvapen. Polis inledde en jakt på skytten – bland annat med helikopter – och hittade en misstänkt flyktbil i Blackeberg som bränts. Ingen var gripen efter de första timmarnas jakt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.