ANNONS

Därför skrev JO av anmälningarna mot Wanngård

På den här tomten nära Spångavägen planerar staden modulbostäder där omkring 350 nyanlända med uppehållstillstånd kan få bo.
På den här tomten nära Spångavägen planerar staden modulbostäder där omkring 350 nyanlända med uppehållstillstånd kan få bo.
Flera privatpersoner i Bromma och Spånga har JO-anmält finansborgarrådet Karin Wanngård för hur hon hanterat processen med modulbostäder för nyanlända. Nu förklarar JO varför anmälningarna blivit avskrivna.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om fyra anmälningar till Justitieombudsmannen mot finansborgarrådet Karin Wanngård (S). De anmälningarna handlar i första hand om att utebliven information om modulbostadsprojekten och vad de kommer att innebära.

Tidningen har också skrivit om att JO beslutat att avskriva dessa anmälningar utan någon åtgärd. Här förklarar byråchefen Lina Forzelius bakgrunden till JO:s beslut.

– De som hittills har anmält har framför allt angett att Karin Wanngård och Stockholms stad inte har informerat berörda på det sätt som man önskar. Vår uppgift är att kontrollera om myndigheter har brutit mot lagar eller andra regler.

Justitieombudsmannen får in cirka 7 000 anmälningar varje år och måste prioritera vilka fall man går vidare med.

– Om anmälan handlar om bristfällig information och är allmänt hållen utreder JO sällan saken.

Ytterligare några invånare har JO-anmält politiker och tjänstemän för att ha kommit med vilseledande information angående modulhusprojekten. De anmälningarna har myndigheten ännu inte tagit ställning till.

Lina Forzelius uppger att det som regel krävs tydliga indikationer på att personen eller myndigheten lämnat oriktiga uppgifter för att JO ska inleda en granskning. I de här fallen har JO ännu inte bedömt att det finns skäl för att utreda dem vidare.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) var på plats vid det öppna hus i torsdags som arrangerades om de föreslagna modulbostäderna i Beckomberga. Han gav då Mitt i Bromma svar på frågan om hur han tycker att staden har skött informationsinsatserna.

– Vi känner att vi nästan har informerat mer i de här fallen än vad vi annars brukar göra. Vi har inte något intresse av att mörka saker. Men den kritiken från folk får vi ta till oss, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.