ANNONS

Därför smäller det i Kista

Magnus Felldin, platschef på Veidekke och Sjoerd Spijkerman på Spijkerman berg- och sprängteknik AB visar tunnelbygget.
Magnus Felldin, platschef på Veidekke och Sjoerd Spijkerman på Spijkerman berg- och sprängteknik AB visar tunnelbygget.
Kistas befolkning väntas öka med 30 procent fram till 2025 – och trycket på avloppsrören ökar ständigt.

Därför byggs nu en ny avloppstunnel under stadsdelen. Sprängningarna hörs som knackningar, och många har undrat var ljudet kommer från.
ANNONS

Marken vid E4 mot Sollentunagränsen i Kista vibrerar av underjordisk aktivitet. Det är Stockholm vatten som borrar en ny avloppstunnel som ska gå under centrala delar av Kista – från E4 i höjd med Torshamnsgatan med fortsättning västerut mot Hanstavägen.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om det utökade dagvatten- och avloppssystemet som byggs för att kunna möta den växande befolkningen som flyttar till de nya områdena som byggs.

– Redan i dag är dagvattensystemet överbelastat här i Kista, säger Magnus Felldin, platschef för Veidekke, som borrar tunneln på uppdrag av Stockholm vatten.

Än så länge märker inte Kistaborna av arbetet så mycket, men de senaste veckorna har Sollentuna kommun tagit emot flera frågor och klagomål om sprängningar i Helenelundsområdet.

– Det är många som undrar vad det är för smattrande ljud, säger Sjoerd Spijkerman, som står bakom Spijkerman berg- och sprängteknik AB, och knackar snabbt i bordet några gånger för att visa hur det låter.

Hittills har de hunnit borra och spränga fram en hundra meter lång tunnel. Den blir allt som allt 1,2 kilometer lång och sprängningarna sker mellan klockan 7 och 22 på vardagar.

Sjoerd Spijkerman säger att man kan ansöka om att få sms från Stockholm vatten strax innan de spränger om man störs, så man är bättre förberedd.

– Ju mer vi får spränga desto fortare är arbetet över. Efter varje salva undersöker vi vibrationerna ovan mark, för att se så vi inte överskrider vibrationerna, säger Magnus Felldin.

Ericsson är ett av företagen som varit oroliga över att deras datautrustning ska ta skada under sprängningsarbetet.

ANNONS

– Vi anpassar sprängningarna efter var vi befinner oss, för att störa så lite som möjligt, säger Sjoerd Spijkerman.

Fastigheter som ligger ovanför och i närheten av tunnelarbetet kommer att besiktigas både före och efter arbetet. Sprängningen av tunneln beräknas vara klart 2016. Hela projektet med det nya dagvatten- och avloppssystemet beräknas bli klart 2017.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.