ANNONS

Därför går det inte att spara väggmålningarna

Många läsare har hört av sig och undrar om inget kan göras för att bevara kulverten.
Många läsare har hört av sig och undrar om inget kan göras för att bevara kulverten.
Mitt i:s artikel om väggmålningarna i gångarna under Beckombergas gamla mentalsjukhus har väckt stort intresse.
Många har reagerat på att konsten kommer försvinna och har hört av sig med en önskan om att kulverten ska bevaras.
ANNONS

Mitt i:s reportage om den bortglömda konsten som vittrar bort under Beckomberga väckte stort intresse. Många har hört av sig, och de flesta som gjort det har uttryckt en önskan om att på något vis bevara konsten.

Läs också: Väggmålningar vittrar bort under Beckomberga

Mitt i tog därför kontakt med fastighetsförvaltaren för att reda ut huruvida det skulle vara möjligt att rädda kulverten. En fråga som de också ställt sig själva, skulle det visa sig.

– Även vi har tagit emot flera samtal och förfrågningar så vi beslutade oss för att sätta oss ner och diskutera saken. Men efter att ha vridit och vänt på olika alternativ har vi kommit fram till att det tyvärr är omöjligt, säger Niclas Lidström, kommunikatör på  fastighetsförvaltaren Locum, som kommer att utföra arbetet med ombyggnationen, på uppdrag av Stockholm stad.

Varför är det omöjligt?

– Det är omöjligt eftersom att kulverten är gjuten i betong och ligger under jord. Vi har haft folk som tittat på om det skulle vara möjligt att lyfta ut väggarna på något vis, men det går inte.

Att placera de vattenmagasin och ledningar som ska grävas ned på annan plats än precis där kulverten ligger är inte möjligt, berättar Niclas Lidström.

– Vägen som ledningarna ska ligga i anslutning till går ju precis ovanför kulverten, så det finns tyvärr ingen annan lämplig plats i närheten.

Som plåster på såren till de som haft en önskan om att bevara kulverten kommer Locum nu bjuda ner ett par mindre grupper för att ta sig en sista titt på väggmålningarna. Bland annat en hembygdsförening och anhöriga till de som var med och målade på 1970-talet. Dessutom kommer allt att dokumenteras noggrant.

ANNONS

– Vi kommer att fotografera och filma allt som finns där nere som den som vill senare kan ta del av på vår hemsida, säger Niclas Lidström, och tillägger:

– Det är verkligen jättetråkigt att kulverten inte går att rädda, det tycker vi också, men det här är det bästa vi kan göra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.