ANNONS

Därför sprutar det vatten ur marken i Upplands-Bro

Under torsdagskvällen fick Mitt i se en film i sociala medier som utspelar i skogsbrynet mitt emot betongstationen mellan Kungsängen och Bro. På filmen syns hur vatten sprutar upp med ett tillsynes mycket hårt tryck – direkt ur marken.
ANNONS

Kommentarerna lät inte vänta på sig. Någon skrev att de ringt kommunen och fått till svar att det inte rörde sig om en läckande ledning, utan att detta var grundvatten.

Denne skribent fick i sin tur snabbt till svar: ”märkligt om det är grundvatten då måste det vara Sveriges enda gejser”.

Mitt i:s utsända besökte själva platsen under fredagen och förundrades av det mystiska naturfenomenet – men sen såg vi till att ta reda på mer.

Vid Enköpingsvägen ganska nära Kvarnbacken mitt emot cementverket återfinns läckan. Foto: Åsa Sommarström

– Vi håller på och genomför naturvårdsåtgärder uppe vid Örnässjön, och den hänger ihop med Lillsjön. Det här gör vi i syfte att gynna den biologiska mångfalden i naturreservatet, säger Johan Björklind Möllegård, kommunekolog, Upplands-Bro.

Johan Björklind Möllegård berättar att i samband med att de arbetar i området så har man som en praktisk åtgärd behövt sänka vattenivån i sjöarna.

– Eftersom det är väldigt blött i området så krävs det att vi gör det så man kan köra ut med maskiner vi behöver.

När det kommer till vattnet som sprutar upp ur marken kan kommunekologen bringa klarhet. Dels kan han avfärda att det  skulle röra sig om Sveriges enda gejser (till redaktionens besvikelse).

ANNONS

Onaturligt, övernaturligt eller helt naturligt? Kommunekologen ger svaren. Foto: Åsa Sommarström

Kan du berätta mer om vad det är som händer där i skogen?

– När vi har öppnat dammluckorna har vattnet tagit en annan väg än vad vi hade tänkt. Det här beror på att det är så pass mycket vatten, och det faktum att det dessutom har regnat, säger Johan Björklind Möllegård och fortsätter:

– Så det  är inte tal om en vattenläcka, utan det här är sjövattnet som tagit en annan väg när vi gjort sänkningen under vårt arbete.

Men har ni någon uppfattning om varför det sprutar som det gör?

– Antingen är ledningen trasig, eller så är det någonting som ligger i vägen vid själva utloppet. Tänk att du har en trädgårdsslang och håller för handen, man kan säga att det är det som händer, säger Johan Björklind Möllegård.


Skulle det här kunna bli en turistattraktion? Berätta på Mitt i:s Facebook vad du tycker!

ANNONS