Flera Kungsängenbor har noterat att arbetet på Upplands-Brohus fastighet vid Kokillbacken i Kungsängen står stilla.
Här är det tänkt att det kommunala bostadsbolaget ska låta bygga 148 lägenheter. Markarbeten har pågått i form av både sprängning, schaktning och spontninig. Då detta nästan var färdigt i mars 2023 stannade alltsammans av.
Ann Hermansson Alm, vd, Upplands-Brohus
Fred Miller
Nu meddelar Upplands-Brohus i ett pressmeddelande att detta beror på att den entreprenör man tecknat avtal med drabbats av finansiella problem.
”Mot bakgrund av dessa ekonomiska problem har bolaget sökt efter en finansiär och samarbetspartner som kan ikläda sig dennes åtaganden”, skriver man i pressmeddelandet.
En visionsbild som visar hur det är tänkt att se ut då det står klart.
Upplands-Brohus
Upplands-Brohus uppger att man har en konstruktiv dialog om en ”eventuell överlåtelse av entreprenadkontraktet.”
I väntan på nämnda överlåtelse kan komma till stånd så kommer arbetet på Kokillbacken att ligga nere.
Vad är det som har hänt?
– Det som har hänt är att vår entreprenör för Kokillbacken har finansiella problem. Förklaringen till det är den svikande marknaden och problem i andra projekt som inte har blivit av. De har sökt en partner som de kan jobba med och som kan hjälpa till och stödja dem i sin finansiering, säger Ann Hermansson Alm, vd, Upplands-Brohus
Pengar och muskler
Enligt Ann Hermansson Alm har deras upphandlade entreprenör hittat en part som kan tillföra både ”pengar och muskler” och hon tror att projektet kan komma igång igen inom några veckor.
Kokillbacken är en ny gata som växt fram i Kungsängen i och med den rad av byggen som har genomförts – och pågår i området.
Niklas Loman
Nu kontrollerar Upplands-Brohus att den part entreprenören vill ta in i projektet uppfyller alla krav i avtalet man tecknat, vilket är en förutsättning, förklarar Ann Hermansson Alm.
Överlåta kontrakt
– Enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, får man överlåta kontrakt. Det som händer är att vår entreprenör har för avsikt att fusionera med ett annat bolag. Och då blir det en ny avtalspart, och det är förenligt med LOU under förutsättning att kontraktet ser ut precis som det gör idag. Samt att den nya parten som går in och tar över uppfyller samma kvalificeringskrav som våra övriga anbudsgivare skulle uppfylla i det här projektet. Så det handlar om att det kommer att stå ett annat namn på kontraktet, säger Ann Hermansson Alm.
Del av fastigheten där Upplands-Brohus ska bygga lägenheter. I bakgrunden syns HSB:s bostadsrätter. Arkivbild.
Niklas Loman
Vilken kontroll gör ni innan ni tecknar avtal för att undvika såna här situationer?
– Det kan man aldrig göra. Ingen kan förutse konjunkturen. När vi skrev det här avtalet så var det helt andra förutsättningar än vad det är idag, då var det en jättehet marknad, nu är det nästan svårt att få in anbud.
Så kontrollerar man
Ann Hermansson Alm förklarar att man självklart kontrollerar alla företag inför projekt likt detta, då sker kontrollen på en rad punkter så som finansiell styrka, att det inte finns skatteskulder, organisation och referensprojekt. ”Det är ett nålsöga att passera”. Men hennes poäng är att det inte går att kontrollera konjunkturförändringar likt den vi står mitt i.