Därför blev det inget valborgsfirande i Vårby

valborg
Valborgsfirandet vid Vårby strandbad uteblev i år.
De senaste årens valborgsfiranden vid Vårby strandbad har präglats av bråk och stök. Därför valde i år arrangören att dra sig ur. Många besökare fick snopet vända om när det insåg att där var varken majbrasa eller underhållning.

I Sjödalsparken välkomnades våren med ett stort valborgsfirande, likaså i bland annat Stuvsta, Visättra och Stortorp. Men de många besökare som tog sig till Vårby strandbad på valborgsmässoafton fick snopet vända om när de insåg att där varken fanns majbrasa eller underhållning.

Vårby Gårds scoutkår, som har varit huvudarrangör för valborsfirandet där de senaste 20 åren, valde i år att dra sig ur. Något som de meddelade kommunen tidigare i våras.

– De senaste åren har det blivit allt stökigare, och förra året blev det så stökigt att vi kände att det skulle bli svårt att kunna garantera säkerheten, säger Roger Aronsson, kårordförande.

I samband med förra årets firande fick polis larmas till firandet när flera ungdomar härjade runt och förstörde ett tivoli.

Vårbybon Seppo Autto, som firat valborg vid Vårby strandbad sedan mitten av 1990-talet, var en av de som fick vända om när han insåg att det inte var något firande i år.

– Det var massor av föräldrar med barn och andra människor som hade tagit sig dit. Alla stod som levande frågetecken och undrade besviket varför det inte var något firande i år. Jag önskar verkligen att vi får tillbaka traditionen till Vårby strandbad. Det är få platser det är så fina på valborg med majbrasa, sjöutsikt och solnedgång, säger han.

Det är inte bestämt om scoutkåren tar upp arrangemanget på nytt nästa år, eller om det eventuellt ska läggas ut på en annan arrangör.

– Det är något som vi nu kommer att diskutera i scoutkåren, säger Roger Aronsson.