ANNONS

Darth Vader är tiggare i konstprojekt

Darth Vader i Tornparken.
Darth Vader i Tornparken.
Vad är fejk och vad är äkta? Den frågan vill Mikael Goralski, konstnär från Sundbyberg, väcka.

Hur? Han klär ut sig till Darth Vader.
ANNONS

Klädd som Star wars-figuren Darth Vader och med plastkassar i händerna har konstnären och Sundbybergsbon Mikael Goralski gått runt och tiggt pengar. Syftet är konstnärligt. Bilderna visas januari ut på galleri ID:I på Södermalm.

– Det är medvetet en dålig imitation av Darth Vader. Jag tycker det är en jätteintressant, förenklad bild av ondska. Sedan är jag förtjust i rollen visuellt, säger Mikael.

Hur reagerar folk?

– Fler kvinnor än män ger. Många går bara förbi, de har väl blivit blasé inför tiggeri. Jag är själv kluven, men ger pengar ibland. En dag när jag klättrade upp i fontänen vid Signalfabriken var det folk som kom upp och gav pengar. En dam i Solna centrum gav mig en mössa som hon stickat, men då hade jag tagit av mig hjälmen.

Det ska vara ”en provokation mot konstbranschen”. Hur?

– Det är krystat med konst. På utställningar får man ett A4 i handen med text och betraktas som mindre vetande om man inte är van. Det finns en spärr mot konst hos många. Men alla utom en som besökt den här utställningen har sagt att det var jättebra.

Vad vill du med din konst?

– När jag börjar förstå det blir det mekaniskt, så det vill jag inte rota i. Men jag tycker det är intressant att gå från fake till äkta: vad är på riktigt?

Förutom bilder på Darth Vader som tigger kan besökare vänta sig inslag som en hudfärgad snorkel och Christer Petterssons hjärna inopererad i hjärnan på en delfin.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.