ANNONS

Datahaveri på landstinget – anställda menar att patientsäkerheten på Karolinska hotas

Karolinska sjukhuset entré
Vid 07.30 på lördagsmorgonen kom nyheten om ett svårt datahaveri på landstinget. Katastrof, uppger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.
ANNONS

Stockholms läns landsting har drabbats av ett datahaveri – och nu slår anställda larm. Det var vid 07.30 på lördagsmorgonen som nyheten kom från Karolinska.

Vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset vittnar om att patientsäkerheten riskerar att hotas, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter ska flera datorer vara spärrade under lördagen, uppger personal vid Karolinska.

– Vi står handfallna. Det är katastrof, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

– Det blir svårt att ta emot patienter när man inte vet något om patienten, säger fortsatt en uppgiftslämnare på en avdelning till Aftonbladet.

En läkare som vill vara anonym uppger för DN:

– Det har varit stora problem under flera veckor, och man kommer inte åt information om patienterna.

Karolinska sjukhuset har 1 600 vårdplatser och är ett av Europas största universitetssjukhus med stora mottagningar i Solna och Huddinge.

Torbjörn Söderström, cheföverläkare vid KS, bekräftar att man tampas med en pågående driftstörning:

ANNONS

– Vi har driftstörningar i vårt IT-system och har reducerad kapacitet. Vi använder den kapacitet vi har och i de fall där vi inte har tillgång till datorer går vi tillbaka till gamla rutiner: papper och penna, säger Torbjörn Söderström till tidningen.

Han ser ingen omedelbar patientrisk, uppger han.

– Det är väl måttligt allvarligt. Det är lite av en volymsfråga. Nu är det helg och aktiviteten är lägre. Man klarar sig med lägre datakapacitet. Om det här pågår in i nästa vecka skulle jag vilja påstå att det blir allvarligare, säger han.

Men en uppgiftslämnare till Aftonbladet är väldigt orolig:

– Patientsäkerheten är så pass hotad just nu. Jag tror att de försöker mörka detta, säger uppgiftslämnaren.

Rasmus Sandsten, presskontakt på Stockholms läns landsting, SLL, bekräftar för Aftonbladet att KS hanterar en pågående driftstörning.

– De första uppgifterna jag fått från Karolinska universitetssjukhuset är att de har en pågående situation. Att det är någon typ av driftstörning står helt klart men jag har ännu ingen kännedom om hur omfattande det är, säger Rasmus Sandsten vid SLL.

Även Danderyds sjukhus och Södersjukhuset ska vara drabbade, fast i mindre omfattning, uppger Aftonbladet TV vid lunchtid på lördagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.