Datorer för 100 000 stals under gympalektion

Datorer och mobiler för minst 100 000 stals när eleverna hade gympa.
Datorer och mobiler för minst 100 000 stals när eleverna hade gympa.
I måndags stals 15-20 bärbara datorer och flera mobiler när elever från Kronängsskolan i Vaxholm hade gympa i sporthallen vid skolan. – Eleverna har lämnat värdesaker i olåsta omklädningsrum där vem som helst kan gå in, säger Mattias Tillberg, kommunpolis.

Barnens bärbara skoldatorer, mobiler, plånböcker och väskor blev bytet när tjuvar slog mot omklädningsrum i sporthallen på Campus Vaxholm, mitt på ljusan dag i måndags (12/3).

– Det stämmer. Det var en stöld då eleverna hade undervisning, säger Åsa Häger. rektor på Kronängsskolan.

Värdesaker i olåsta omklädningsrum

Stölden inträffade vid 13-30-tiden när eleverna från tre klasser hade gympa. Trots att eleverna har datorskåp och elevskåp i skolan hade flera elever valt att ta med sig sina värdesaker till gympan och sen lämnat dem i olåsta omklädningsrum.

– Man tror inte att det ska hända i trygga Vaxholm men det har ju hänt stölder i den här anläggningen tidigare. Man tänker sig inte för, säger Mattias Tillberg, kommunpolis.

Mattias Tillberg, kommunpolis

Hittills har polisen fått in sex anmälningar från olika målsägare som blivit bestulna. Enligt skolan stals 15-20 datorer och enligt anmälningarna dessutom minst sex mobiltelefoner.

Ännu har ingen misstänkt gripits.

– Min första tanke var att försöka möta eleverna. Det är klart att de blir ledsna och arga, säger rektor Åsa Häger till Mitt i.

Det är klart att de blir ledsna och arga

Det uppskattade värdet på det som stals är 100 000 – 200 000 kronor.

Nya rutiner på gång

– Vi kommer att ha möte med ansvariga för Campus för att ta fram rutiner så att det inte händer igen. Vi tycker väl att eleverna ska låsa in värdesaker i sina elevskåp och dataskåp – det är ju inte så långt mellan skolan och idrottshallen. Eleverna måste själva ta ansvar för detta, det handlar ju om 13-, 14-, och 15-åringar.

Vem får betala för datorerna?

– Det håller vi på och titta på.