ANNONS

Datorstölden blev en dyr läxa

Polisen lyckades aldrig lösa stölden av 139 datorer från stadshuset.

Därför går ­kommunen miste om en miljon kronor i försäkringspengar.
ANNONS

Stölderna har förbryllat polisen. En annons med datorer märkta Sundbybergs stad lades upp på Blocket, men spåret ledde ingenstans. Förra veckan kom nästa kalldusch från försäkringsbolaget.

Eftersom man inte lyckats knyta någon till brottet, och då ingen bröt sig in i huset, blir kommunen utan ­ersättningen på en miljon kronor.

– Det är självklart jättetrist att det är skattepengar, säger kommunens säkerhetschef Göran Forsström.

Polisen och kommunen delar uppfattningen att det rör sig om ett insiderbrott, även om det inte är bevisat. Någon använde ett av kommunens passerkort och knappade in koden flera gånger under natten för stölderna. Nu skärps säkerheten.

– Vi har gjort stora förbättringar och ändrat säkerhets­rutinerna radikalt, säger Göran Forsström.

Bättre rutiner ska förhindra att passerkort kommer bort, och en dialog förs kring kameraövervakning vid husets entréer och runt fasaden.

– Man kan också använda värmekameror. Närmar sig någon kommer ett högtalarutrop så personen vet att den är ­under uppsikt. Det kan också förebygga klotter och skadegörelse.

Då kommunhus ska vara tillgängliga övervakas de sällan, men Forsström menar att intressena går att kombinera.

– Det är en balansgång. Men efter stängning kan man som jag tolkar det ha på kameror, eftersom det då inte räknas som offentlig miljö, säger han.

ANNONS

Friad för 23 år gammalt mord

SUNDBYBERG Två personer som åtalats för ett mord som begicks 1992, där offret var en man som jobbade som dörrvakt på Grand Garbo, friades i Solna tingsrätt förra veckan. Det ansågs oklart när, var och varför mannen mördades.

Dörrvaktens kropp hittades i vattnet i Enköping 2002, men någon klar dödsorsak kunde inte fastställas då. Målet är ett så kallad cold case, där förundersökningen återupptogs i fjol då det ansågs inkommit ny bevisning. Men den höll alltså inte i tingsrätten.