David från Jordbro tog storslam med kortfilm

Fyra priser gick till David Nzinga.
Fyra priser gick till David Nzinga.
Filmaren och skådespelaren David Nzinga från Jordbro tog hem fyra priser vid kortfilmsfestivalen med sin film ”Jag har din rygg”.

– Det är sjukt, säger han lyckligt.

Han är delvis överraskad över att ta hem så många av priserna på Sveriges kortfilmsfestival, som hölls på Bio Rio i Stockholm nyligen.

– Både ja och nej. Jag hade hoppats på pris för bästa manliga skådespelare.

Lokaltidningen Mitt i skrev för två veckor sedan om David Nzinga inför festivalen. Efter det vann hans film ”Jag har din rygg” pris i individuella klassen, bästa manus, bästa regi och bästa manliga skådespelare.

Att det blev flera priser ser han som en stor och rolig överraskning.

Filmen är baserad på verkliga händelser som enligt David Nzinga hänt honom själv.

Man får följa huvudpersonen Jack, spelad av David själv, under ett dygn, där handlingen pendlar mellan liv och död. Flera karaktärer dyker upp under filmens gång.

– En röd tråd är att alla har med varandra att göra, säger David Nzinga.

Enligt juryns motivering får David Nzinga priset bästa manliga skådespelare för att ”han med bravur gestaltar en karaktärs känsloresa genom en dag som eskalerar mot en liv- och dödsituation”.

Motiveringen till priset för bästa manus, som han delar med regissören Sebastian Lagerqvist, är att det är välgjort och på ett enkelt sätt berättar en historia utan att skriva någon på näsan.

De satte ihop ett filmteam på tre veckor, och spelade sedan in filmen i Jordbro under fyra dagar. De var ett tiotal skådespelare, 15 statister och åtta i filmteamet.

Arbetet med filmen har enligt David Nzinga skett helt ideellt, utan sponsorer, annars hade filmen kostat 100 000 kronor att göra, bedömer han.

– Det har varit mycket blod och tårar och många sömnlösa nätter, säger han.

Priserna David och de övriga i filmteamet nu fått värdesätter han högt.

– Det innebär väldigt mycket, det visar att vi gör något bra. Folk får upp ögonen för nya historier och andra ansikten.

Fakta

Även stuntman och coach

Namn: David Nzinga.

Ålder: 24 år.

Bor: Jordbro.

Yrke: Skådespelare (bland annat i tv-serien ”Familjen Babajou” i SVT 2009), producent, manusförfattare, stuntman samt ungdomscoach vid ­Vägen ut i Jordbro.

Aktuell: Tog storslam vid Sveriges kortfilmsfestival.

Framtid: Arbetar på två nya kortfilmer och en långfilm.