Min lokala hjälte

David lägger ner Järfällanytt

I tre år har David Spak rapporterat om rån, olyckor och andra nyheter. Men nu lägger han ner sin sida Järfällanytt – trots nästan 10 000 följare.

– Jag startade Järfällanytt våren 2013. Jag tyckte att det behövdes en lokal nyhetssida, så då körde jag, säger David Spak.

Sedan dess har det gått tre år och nästan 10 000 Järfällabor följer i dag Davids lokala nyhetsrapportering. Det har gjort honom både till lite av en makthavare och lokalkändis.

– På senare år har folk börjat känna igen mig och en del kommer fram och vill prata. Oftast säger de att det är roligt att följa vad jag skriver om.

Men Davids journalistiska bana började långt innan Järfällanytt. Sin första tidning skrev han i femte klass, som en skoluppgift. I högstadiet drev han en lokaltidning som smygkopierades upp på skolan.

– Den kom ut en gång i månaden och i ungefär 15 exemplar. Den distribuerades mest till kompisar. Sedan började jag skriva på dator och göra en webbsida också. Tillsammans med en kompis lyssnade David på polisradion och började fota händelsenyheter.

Det gav mersmak och David flyttade först till Gotland för att plugga foto och därefter till Ånge i västernorrland för att läsa journalistik.

– 2012 var jag klar och fick gå tillbaka till det gamla jobbet som brevbärare ett tag. Men jag har alltid vetat att jag vill vara bildjournalist.

Denna bild endast weben;David Spak;järfällanytt;jakobsberg;nyheter;lokalnyheter;lokaljournalistik;foto Åsa Sommarström

Det händer ganska ofta att David Spak bli igenkänd och att någon vill komma fram och prata.

Våren 2013 startade han Järfällanytt. Först som hemsida och snart fanns sidan också på sociala medier.

– Jag har aldrig varit så intresserad av de stora händelserna, utan alltid brunnit för det lokala. Det finns en brist på lokala nyheter och därför ville jag bygga upp något bra här. Det har alltid varit mitt intresse.

Första året växte Facebooksidan med ungefär tusen följare. Ganska snart märkte David att många var intresserade av händelse- och blåljusnyheter.

– Jag startade sidan framförallt för min egen skull, för att lära mig saker och utvecklas som journalist. Men ganska snart började folk förvänta sig att jag skulle rapportera om saker, ha koll och vara på plats.

Sedan dess har det hänt ganska mycket. Järfälla tidning har gjort sitt intåg, Järfällas alla stadsdelar har sina olika varningsgrupper på Facebook och Mitt i Järfälla rapporterar om lokalnyheter på mitti.se och på Facebook.

Men David känner inte att behovet av bra, lokal rapportering har minskat.

– Det finns en snabb ryktesspridning på nätet och det behöver finnas motvikter till det.

Trots det har han efter tre år beslutat sig för att lägga ner sajten Järfällanytt och bara uppdatera på Facebook när det finns tid och möjlighet – i dag jobbar han heltid som studie- och yrkesvägledare och tiden då han kunde hänga ute hela nätterna är förbi.

– Jag har märkt att folk vill ha kvar sidan och jag har annonserat att någon annan kan få ta över, men hittills har det inte funnits någon.

Därför är det med dubbla känslor som han stänger ner sajten på torsdag, 2 februari – Järfällanytts treårsdag.

– Det känns jobbigt, men också skönt. Det är så klart tråkigt att behöva lägga ner, samtidigt så kommer jag inte kunna upprätthålla det arbetet jag gjort tidigare. Så på det sättet är det ganska skönt också.

Hur tror du att du kommer att minnas tiden med Järfällanytt om några år?

– Som en rolig och utvecklande tid. Jag drömde om att bli journalist och försörja mig som det en gång i tiden, men så blev det inte. Men däremot har det varit en jätterolig tid som jag tror jag kommer att ha nytta av i framtiden, säger David Spak.

Fakta

Lokalkändis som är grym på chili

Namn: David Spak.
Ålder: 25 år.
Bor: Jakobsberg.
Yrke: Studie- och yrkesvägledare.
Familj: Mamma, pappa och äldre syster.
Fritid: Umgås med vänner, tränar och arbetar ideellt med att öka kunskapen om studie- och yrkesvägledning.
Oanad talang: Lagar Järfällas godaste Texas chili.
Aktuell: Lägger ner sin nyhetssida Järfällanytt.

Järfällanytts läsare tar farväl

David Spaks beslut att lägga ner Järfällanytt fick många av hans läsare att reagera på facebook.