ANNONS

David från Södermalm är bäst på matte – i år igen

David Wärn från Danderyds Gymnasium vann matte-SM
David Wärn, från Södermlam, tog hem segern för andra året i rad – när matte–SM hölls i Lund i helgen.
18-åriga David Wärn, som bor på Södermlam, tog hem segern för andra året i rad – när matte–SM hölls i Lund i helgen.
– Det känns jättebra, säger han.
ANNONS

I den mörka bilden som ibland ges av den svenska skolan finns ljusglimtar – en av dem är David Wärn – som bor på Södermalm och som går tredje året på Danderyds gymnasium.

I lördags försvarade han förra årets titel, och tog hem vinsten i Skolornas matematiktävling i Lund. Han fick full pott på de sex uppgifter som skulle lösas på fem timmar.

– Det var ganska väntat att jag skulle vinna. Jag fick full poäng förra året också, så jag var inte särskilt nervös. Men det känns jättebra. Det var ganska svårt men jag har gjort ganska många såna här uppgifter förut, så jag hade koll på frågorna, säger han.

Hur tränar du inför en sån här tävling?

– Man löser uppgifter. Jag går en spetsutbildning i matte, som bara finns på Danderyds gymnasium. Så det blir mycket matte i skolan, sen tränar jag hemma på egen hand några timmar per dag i genomsnitt.

David Wärn har tidigare under året också tagit silver i matte-OS i Hongkong och brons i den prestigefyllda  tävlingen Baltic Way, tillsammans med det svenska laget.

– Det kändes bra att ta silver i OS, det brukar inte vara någon från Sverige som gör det. Men nu var vi faktiskt tre svenskar som tog silver. Det är lite speciellt, för det är inte bara en person som får priset.

Förutom äran vinner segraren också en inspirationsresa till Trinity College i Cambridge.

– Jag ska dels gå på en föreläsning, sen får vi se lite vad som händer. Jag var ju dit förra året också, eftersom det var samma pris då. Det var intressant att se hur det ser ut, och nu har jag faktiskt sökt till ett college i Cambridge där jag hoppas på att få läsa matte, säger David Wärn.

ANNONS

Skolornas matematiktävling är en tävling i matematisk problemlösning för gymnasister som arrangeras varje år av Svenska matematikersamfundet. Det är Sveriges äldsta tävling i matematisk-naturvetenskapliga ämnen för gymnasieskolan.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.