De älskar alla hjärtans dag

På blomsteraffären Solrosen i Stuvsta blir det rusning kring alla hjärtans dag.
På blomsteraffären Solrosen i Stuvsta blir det rusning kring alla hjärtans dag.
Säg det med en ros.

Eller ett besök på spa?

På torsdag är det Alla hjärtans dag - då jublar kärleksaffärerna i Huddinge.

En bra vecka säljer hon kanske 200 rosor.

Dagarna kring Alla hjärtans dag går det åt minst det tiodubbla på Blomsterateljén Solrosen på Stuvsta torg.

– Då är det full gas, det är kö hela dagen. Rosorna dominerar, även om vi säljer en hel del tulpaner och buketter. Folk är traditionella, säger Linda Sandström som driver butiken.

Enligt en undersökning som Svensk Handel gjort uppmärksammar drygt hälften av alla svenskar Alla hjärtans dag.

Men vi handlar inte för så stora summor. Bara några få procent lägger mer än 500 kronor på högtiden. Av dem är det en och annan som köper en resa till sin älskade.

– Det kan vara en kryssning eller en kortare weekendresa. På sistone är det många som har köpt resor till London till exempel, säger Elisabeth Hjelm på Resecity i Huddinge centrum.

Helgonet Sankt Valentin, som har gett upphov till alla hjärtans dag, eller Valentindagen, har firats sedan 400-talet. Kopplingen till romantik har funnits sedan medeltiden.

I Sverige har dagen uppmärksammats sedan 60-talet. Länge hölls firandet på en sparsam nivå. Det var inte förrän på 90-talet som firandet tog fart på allvar. Blommor ligger i topp, följt av en middag och choklad, enligt undersökningen från Svensk Handel. Smycken och parfym är också något som många köper.

– Framför allt är det många fler småköp. Det är chokladpraliner och små presentpåsar med choklad och annat smått och gott i. Och så är det många som köper ostar med tillbehör till bara ett par personer, säger Thomas Alnered som driver delikatessbutiken Mi Piace i Huddinge centrum.

En del par passar på att mysa även utanför hemmet. På Kraftkällan spa i Trångsund märker man också av en ökning.

– Absolut. Vanligast är att man går gemensamt till relaxen och badar i utomhuspoolen och kanske får en behandling tillsammans, säger Bosse Kassnert.

Är du fortfarande osäker på vad du ska ge din älskade nu på torsdag? Ta statistiken till hjälp och bjud honom eller henne på middag – enligt underökningen från Svensk Handel är det nämligen det som svenska folket allra helst vill ha i present på torsdag.