ANNONS

De är flyktingarnas goda grannar

Helena Wallemo, Tommy Nederman och Martin Nordlinder vill skapa möten mellan gamla och nya Örbybor.
Helena Wallemo, Tommy Nederman och Martin Nordlinder vill skapa möten mellan gamla och nya Örbybor.
De välkomnar sina nya grannar.
De välkomnar sina nya grannar.
Motståndarna mot flyktingbostäder är högljudda i debatten – men det kryllar också av initiativ för att välkomna de nya söderortsborna.

Grupperna Inkudering i Örby och Ett Förenat Fagersjö är två av många exempel.
ANNONS

Det är nästan ett halvår kvar till inflyttning i de modulhus för flyktingar som planeras i Örby. Men gruppen Inkludering i Örby ligger redan i startgroparna.

De har startat en förening och haft brainstorming på biblioteket. Genom aktiviteter och mänskliga möten vill de få de blivande Örbyborna att känna sig välkomna.

Initiativet är delvis ett svar på de protester som har hörts i området.

– I början kände vi verkligen att vi ville vara en annan kraft. Men nu fokuserar vi inte alls på de som inte tycker som vi. Vi fokuserar på att vara goda grannar, säger Martin Nordlinder, en av initiativtagarna till gruppen som har hunnit få 265 medlemmar på Facebook.

Fadderverksamhet och ett aktivitetshus är två av idéerna som har dykt upp. Efter sommaren planerar gruppen ett större möte för att informera andra Örbybor och få in fler idéer.

– Det kan vara något så enkelt som att ordna ett ställe där man kan ses och laga mat tillsammans, säger Tommy Nederman.

Konceptet modulhus som sådant vill gruppen egentligen inte ha några åsikter om.

– Det är klart att situationen inte är den bästa när man tvingas flytta från sitt land och bosätta sig på en före detta parkeringsplats. Men vi vill göra det bästa utifrån rådande förutsättningar, säger Martin Nordlinder.

– Det är så klart extra motigt om man inte får någon kontakt med människor utanför, om ingen hälsar en välkommen, säger Helena Wallemo.

ANNONS

Några kilometer söderut, i Fagersjö, ligger redan färdiga modulhus där nyanlända flyttade in i början av maj. Gruppen Ett Förenat Fagersjö har tagit ett stort ansvar för att välkomna de nya grannarna.

– Vi har bjudit in killarna från boendet på grillning, på nationaldagsfirandet på Farsta gård och på utflykt på Farstanäset. På grillningen var det 15–20 personer som var med, berättar Malin Abramsson.

Ett Förenat Fagersjö har också uppvaktat stadens politiker om att ta bort det staket som har omgärdat modulhusen.

– När jag är ute med hunden går jag alltid en genväg över gården för att säga hej. Det är för att visa vi alla är en del av samma område.

En annan lokal hjälte är Björkhagenbon Anjana Saltas, ansvarig för Studiefrämjandets aktiviteter för asylsökande. Stickning, odling och bakning är bara några av de studiecirklar som asylsökande i bland annat Farsta har kunnat delta i sedan i höstas.

– Det vi får höra är att det betyder jättemycket att man kan aktivera sig och att man får träffa människor utifrån. Det ger mycket även för volontärerna. Det är ju det som är integration, att även vi får chansen att lära oss om de som kommer hit, säger Anjana Saltas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.