De är framtidens datagenier

Maya Andersson, Signe Bergman och Hjalmar Bergman får hjälp att lära sig programmering av Jesper Bergman som startade ”kidshack”.
Maya Andersson, Signe Bergman och Hjalmar Bergman får hjälp att lära sig programmering av Jesper Bergman som startade ”kidshack”.
Varje tisdag, efter att skolan slutat, fäller ett gäng elever på Runbacka skolor i Viby upp sina datorskärmar på nytt.

De lär sig programmering.

– I framtiden kommer kanske jag att kunna göra ett känt spel, säger Maya Andersson, 10.

Ett färgschema fyller skärmen. Programmet instrueras att ställa en fråga och beroende på svar ge respons till spelaren.

Maya Andersson, 10 år, förklarar att programmering egentligen inte är så svårt. Hon bygger bara med de olika klossarna på skärmen, säger åt programmet vad det ska göra och datorn lyder.

– Det gäller bara att öva och sedan testa vad man kan göra, säger hon.

Den lilla hunden, eller ”sprite” som den kallas på programmeringsspråk, frågar efter en favoritfärg och svarar sedan ”snygg jag älskar den färgen”.

Maya använder ett program som heter Scratch. Det är utvecklat just för att lära barn programmera.

– De som har gjort de stora, kända spelen, som Minecraft kanske har börjat med Scratch en gång. I framtiden kommer kanske jag att kunna göra ett känt spel, säger Maya.

Varje tisdag samlas ett 20-tal barn i Runbacka skolors matsal för att lära sig programmera under ledning av Jesper Bergman. Till vardags är han systemutvecklare på Saab, men har alltid varit intresserad av hur saker och ting fungerar.

Genom Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) kom han i kontakt med konceptet barnhack. Det är kurser som lär ut programmering till barn.

– Det är svårt att få plats och lång kö, men jag tyckte att det var en fantastisk grej som borde finnas här också, säger Jesper Bergman.

Han tog kontakt med Erik Jaråker, IT-pedagog på Runbacka skolor, som nappade direkt. Efter fem testgånger har de nu bestämt sig för att köra kidshack – som programmeringskvällarna kallas – ända fram till sommarlovet.

– Jag hoppas att det kan bli en fortsättning i höst, säger Erik Jaråker.

Möjligheterna är oändliga. Den som förstår hur en dator är uppbyggd och program fungerar kan använda tekniken mer kreativt.

– Den som förstår vad som ligger bakom det digitala kan vara mer än bara en passiv konsument. Teknik kan också vara ett medium som man kan vara kreativ inom, precis som att teckna eller spela musik, säger Erik Jaråker.

Fakta

Programmering är ett slags språk

Programmering kan förklaras som det språk som används för att instruera datorer i hur de ska fungera.

Scratch är ett programmeringsprogram speciellt utvecklat för barn. Det kan exempelvis användas för att skapa spel, videoklipp, animationer och musik.

Läs mer om kidshack på Runbacka skolor på kidshackrunbacka.blogspot.se