ANNONS

De är på jakt efter falska polismän

Iman Amanpour och Calle Béve, närpoliser i Kista, deltar i jakten på falska poliser som lurar äldre.
Iman Amanpour och Calle Béve, närpoliser i Kista, deltar i jakten på falska poliser som lurar äldre.
Flera personer i Järvaområdet har under de senaste två månaderna fått besök av bedragare som utgett sig för att vara poliser.

Västerortspolisen är dock hack i häl och tror sig kunna gripa gärningsmännen.
ANNONS

I början av december ringde det på porttelefonen hos en 90-årig man i Kista. Två för honom okända män i 40- till 50-årsåldern uppgav att de var poliser och bad om att få bli uppsläppta till mannens lägenhet. När männen väl blivit insläppta ville de se 90-åringens bankkort. Han blev då misstänksam och lyckades få ut de misstänkta männen från bostaden.

Under januari inträffade sedan två liknande händelser, ett i Kista och ett i Tensta. Den 7 januari fick en 85-årig kvinna i Kista besök av en man som påstod sig vara polis. När kvinnan började ana att något inte stod rätt till och krävde att mannen skulle visa legitimation lämnade mannen bostaden, uppger polisen.

Knappt en vecka senare knackade en falsk polis på hos en äldre kvinna i centrala Tensta. Mannen sa att polisen utförde kontroller i området i samband med en mängd inbrott. Mannen ska sedan ha bett om att få se kvinnans smycken och kontokort, vilket han fick. Den falska polisen lämnade sedan kvinnas bostad och tog hennes kontokort med sig.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat är brott mot äldre personer prioriterade hos polisen.

Och Västerortspolisen uppger att de har goda förhoppningar om att hitta den aktuella gärningsmannen eller gärningsmännen.

– Det har vi men jag kan på grund av utredningstekniska skäl inte berätta så mycket mer i dag, säger förundersökningsledare Fredrik Söderström.

Han bekräftar dock att utredningen rör de tre misstänkta fallen som inträffat i Järva under december och januari.

– Spaningsarbete och utredning pågår och brottsrubriceringen gäller misstankar om grov stöld, säger Fredrik Söderström.

Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista, berättar att dessa brott inte är helt ovanliga i Kista men att man har god koll på dem som ligger bakom den här typen av brott.

ANNONS

– Det här är dock inget lokalt problem utan händer i hela landet.

Mats Österman jobbar med det förebyggande arbetet på Väster-ortspolisen.

– Det finns ett problem med människor som lurar in sig hos äldre personer. De som gör det här är enormt förslagna, tidigare ringde de bara på dörren men nu knyter de kontakt först – till exempel i trapphusen, berättar han.

Polisen varnar äldre människor för att släppa in okända människor i sina bostäder.

– Kräv alltid legitimation om de påstår sig komma från myndigheter, säger Mats Österman vidare.

Enligt honom är medvetenheten hos de äldre, vad gäller problematiken, dock stor.

– Många som jag själv har besökt ute på fältet vet vad man ska tänka på. Men brottslingarna är otroligt slipade och detta är ju deras levebröd så de lyckas lura sig in hos dem utan våld. Dessutom blir de äldre ofta chockerade och kommer inte ihåg detaljerade signalement.

Vilka är det som gör det här?

– Det är enmansföreställningar eller så arbetar man i par, som mest. När offret är en kvinna ofta är det ofta två som kommer på besök. En tar då hand om offret och lämnar dörren olåst så att den andre kan smyga in och stjäla värdesaker. När offret är en man är gärningsmannen ofta ensam och säger att han kommer från någon myndighet eller en fastighetsskötare, berättar Mats Österman.

Fakta

Volontärer tipsar

Polisen arbetar förebyggande mot åldringsbrott, bland annat med volontärer. De går runt och informerar och ger råd till äldre.

Två av de viktigaste tipsen är: Släpp aldrig in någon okänd i din bostad, kräv legitimation om någon utger sig för att komma från en myndighet.

Polisens volontärer är civila som förutom trygghetsvandringar även ger föreläsningar på till exempel äldreboenden.

En ny stor informationskampanj är på gång till våren.

Källa: Polisen