De är trötta på ständiga inbrott

Mia Palm, till vänster och Victoria Warnebrandt har tröttnat på att mötas av klotter och uppbrutna dörrar när de kommer till jobbet.
Mia Palm, till vänster och Victoria Warnebrandt har tröttnat på att mötas av klotter och uppbrutna dörrar när de kommer till jobbet.
Brohuset har blivit utsatt för många inbrott och sabotage under våren. Att reparera kostar och det är allmänheten som får betala.

Höjda entrépriser och slopade inköp kan bli två konsekvenser.

Långa svarta märken löper längst hela golvet i ett av Brohuset korridorer. Märkena kom till efter att tre inbrottstjuvar stal ett kassaskåp, som Mia Palm uppskattar vägde upp emot 300 kilo, och sedan släpade det ut ur byggnaden.

– Allt fångades på övervakningskameran. Det hela var över på fem minuter, berättar hon.

I samma korridor har man också tvingats att byta lås på två dörrar, bland annat till lärarnas omklädningsrum, sedan de vid ett annat inbrott blivit uppbrutna.

I Brohuset i Bro ligger både simhallen, biblioteket och Ungdomens hus, men det är simhallen som drabbats hårdas av inbrotten. Vaktmästaren Leif Söderberg har många gånger kommit först till arbetsplatsen och upptäckt skador efter inbrott. Under våren har han gjort fem polisanmälningar och det har handlat om både sabotage, inbrott och inbrottsförsök. Ytterligare två anmälningar har gjorts av annan personal.

Även hans kollega Victoria Warnebrandt har upptäckt skador efter inbrott.

– Man känner sig ledsen, men också otrygg, speciellt på kvällen när man går runt och låser, säger hon.

Men det är inte bara känslan av otrygghet som stör. Att gång på gång behöva reparera skador efter inbrott är tröttsamt och dyrt. Brohuset har precis höjt sina avgifter, men när inbrottstjuvarna härjar kan priserna komma att höjas ­ytterligare.

– Det är ju politikerna som bestämmer priserna. Men om vi tvingas betala för sådana här skador måste vi dra in på annat. Vi hade tänkt köpa in leksaker, den typen av förbättringar får vi dra in på, säger Mia Palm.

Men de som roar sig med att bryta sig in i Brohuset får det nu svårare.

– Vi har redan förbättrat säkerheten en hel del. Vi har också tagit in en offert för en utökad säkerhetsutrustning.

Även polisen i Upplands-Bro säger sig ha bra koll på området och ungdomarna som oftast vistas här under kvällstid.

– Vår känsla är att det handlar om ungdomar från Bro. Det är inte många ungdomar som kommer utifrån som vistas här. När vi passerar där på nätterna känner vi oftast igen dem, säger närpolisen Niklas Kraft.

Trots det är det svårt att göra något åt saken, så länge man inte ertappar någon på bar gärning.

– Det är tråkigt att de gör såhär, eftersom det är lokaler som betyder mycket för invånarna. I slutändan förstör de ju för sig själva, säger Niklas Kraft.

Brohuset byggdes 1994, men har inte renoverats sedan dess. En större upprustning är dock på gång.

– Vi vill att huset ska vara en entré till Bro och det har en stor utvecklingspotential till att bli centrumets medelpunkt, säger kommunstyrelsens ordförande Iréne Seth (M).