ANNONS

De bakar den godaste semlan

Torbjörn Isaksson och Jaana Laiho gör Huddinges godaste semlor.
Torbjörn Isaksson och Jaana Laiho gör Huddinges godaste semlor.
Hemligheten med Huddinges godaste semla ligger i att bullen inte innehåller socker.

– Att den skulle vara nyttig är att ta i men vi använder vit sirap i stället för vanligt socker, säger Torbjörn Isaksson.
ANNONS

För andra året i rad bakar Två Bagare vid Stuvsta torg Huddinges godaste semla. Lokaltidningen Mitt i:s testpanel har slagit fast att Stuvstasemlan är överlägsen konkurrenterna i testet.

– Det är verkligen roligt, säger Jaana Laiho som driver konditoriet tillsammans med fästmannen Torbjörn Isaksson.

Juryns omdöme om Stuvstasemlan är att den känns – äkta. Till en början är juryn tveksam. Vackrare semlor har skådats. Dessutom ser den ut att inte riktigt ha gräddats klart. Men när vi väl sätter tänderna i den lilla bleknosen försvinner alla farhågor – detta är den godaste semlan från början till slut.

Den bleka färgen har sin förklaring.

– Bullen får inte bli för mörk. Då blir den torr. Om den gräddas lagom länge blir den saftig. Vi använder också grovmalen kardemumma, finmalen blir inte lika bra, säger Jaana Laiho.

Sedan avslöjar Torbjörn den största hemligheten – Två Bagare använder inget socker i degen.

– Vi använder vit sirap i stället. Bullarna blir saftigare då.

Grädden är vanlig 40-procentig och mandelmassan köps in.

– Det är den absolut bästa mandelmassan på marknaden, säger Torbjörn.

ANNONS

– Och det är viktigt att sprida den så att man får mandelmassa i varje tugga, säger Jaana.

Castello, Huddinge centrum, 20 kronor: Locket ser avrivet ut. Färgen är fint gyllenbrun men ser ut att vara gjord i fabrik. Bullen är torr. Den lilla fördelningen av mandelmassa för med sig en doft av björnklister. Känns artificiell.
Segeltorps konditori, 18 kronor: Rund och fin bulle men påminner lite väl mycket om en hamburgare. Bullen är god liksom grädden. 
Däremot känns mandelmassan konstgjord och den är lite snålt tilltagen. Prisvärd!
Kaffehörnan, Trångsund, 25 kronor: Semlan har ett fint utseende och grädden är fluffigt lagd. Bullen är dock lite torr. Mandelmassan faller inte juryn i smaken, den är alldeles för söt.
Hava Java, Huddinge sjukhus, Flemingsberg, 25 kronor: Brödet har en märklig smak som är svår att definiera. Grädde har spritsats på lite slarvigt. Mandelmassan smakar inte mycket och den har också fördelats lite slarvigt på bullen.