De bakar godaste semlan

Magnus och Anna Olsson som driver Spaaks konditori är glada över att ha bakat vinnarsemlan i år igen.
Magnus och Anna Olsson som driver Spaaks konditori är glada över att ha bakat vinnarsemlan i år igen.
Spaaks konditori vinner precis som förra året Lokaltidningen Mitt i:s semmeltest.

– Det viktigaste är att ha en god bulle och att grädden är luftig, säger Magnus Olsson som bakar semlan tillsammans med hustrun Anna.

Årets fettisdag infaller den 21 februari, men redan nu har försäljningen av semlor kommit i gång. Lokaltidningen Mitt i har testat fem olika semlor i Botkyrka och Salem. Precis som förra året knep Spaaks konditori i Tumba centrum förstaplatsen med sin luftiga och goda semla.

– Det är kul att vi kan hålla standarden, säger Magnus Olsson.

Den ursprungliga tanken bakom fettisdagen är att man ska äta upp sig och tillåta sig lite extra inför fastan, som påbörjas 40 dagar före påsk. Men nu för tiden unnar vi oss semlor redan efter nyår.

– Den andra januari börjar vi sälja semlor och det har vi gjort sedan 1978. Sedan pågår säsongen fram till påsk, säger Anna Olsson.

Under den perioden säljer Spaaks konditori 15 000–20 000 semlor till fikasugna Botkyrkabor, varav 5 000 på själva fettisdagen. Paret säger att hemligheten är bra råvaror och väl utprövade recept.

Det enda vi hade att invända mot var den söta grädden, vad säger ni om det?

– Den söta grädden hör till en av de vinnande detaljerna, det är nog en vanesak det där, säger Magnus.

– Vi gör det som kunderna tycker är gott. Det kan skilja sig lite också från bak till bak hur söt den blir, säger Anna.

Båda är dock överens om att det är bullen som de jobbar mest med. Den ska vara mjuk och ha ordentlig smak av kardemumma.