De bevarar Täbys historia

Siv och Per-Henrik Malmros digitaliserar bilder och dokument hemma i vardagsrummet.
Siv och Per-Henrik Malmros digitaliserar bilder och dokument hemma i vardagsrummet.
I tio års tid har Siv och Per-Henrik Malmros digitaliserat tusentals foton och dokument som rör Täbys historia.

Nu får de kommunens kulturpris för sina insatser.

– Vi är inte färdiga än, säger Per Henrik Malmros.

Täby kommuns kulturpris delas årligen ut till någon eller några som presterat och utmärkt sig eller har gjort betydelsefulla och för allmänheten viktiga insatser för Täby inom kulturområdet.

I år delas priset ut till paret Siv och Per-Henrik Malmros som gjort foton och dokument med anknytning till Täbys historia tillgängliga digitalt.

I sin motivering skriver kommunen: ”Dessa två eldsjälar har genom sitt engagemang och kunnande lagt ner oräkneliga timmar på att digitalisera både bilder och dokument till glädje för alla som vill ta del av Täbys historia.

Genom sitt arbete har de också bidragit till att en kulturskatt är bevarad för framtiden”.

– Det är verkligen hedersamt. Vi har fått ett erkännande för vårt arbete som har skett mycket i det tysta. Men vi är inte färdiga än, säger Per-Henrik Malmros.

Sedan 2004 har han och hustrun helt på eget initiativ och med egen utrustning tagit sig an det enorma arbetet att scanna in kommunens bildskatt hemma i vardagsrummet.

– Vi insåg att pappersbilderna som fanns i vårat arkiv skulle gulna och försvinna. De är lätt förgängliga när de ligger i ett arkiv.

Totalt har närmare 7 800 bilder förevigats den digitala vägen.

Utöver själva inscanningen har de även ägnat sig åt jobbet att klassificerat bilderna, knyta dem till områden, ange fotografen och lägga in dem i ett textsökningsprogram.

Samtidigt har mellan 25 000 dokument bevarats åt efter­världen.

– Det är ett sätt att göra en boendeort till sin hembygd. Vi hoppas kunna sprida kunskap om Täbys historia och göra det lättillgängligt för innevånarna så att de kan lära känna orten de bor i. Vet man mer om orten man bor i får man lite mer hemkänsla. Det är tanken bakom, säger han.

Priset kommer att delas ut den 21 oktober i samband med Täbys kulturdagar.

I samband med att kulturpriset tillkännagavs stod det också klart vilka som blev årets kulturstipendiater.

Cecilia Bäkgaard Månsson för prestationer inom dans, Josefin Bergqvist som verkar inom design och Annika Herlitz inom musikal.