De blev filmade av en drönare – på balkongen

Ann-Marie och Lennart kände sig kränkta när drönaren filmade dem på nära håll. "Det kändes obehagligt", säger Lennart. Mannen som styrde drönaren är nu misstänkt för ofredande.
Ann-Marie och Lennart kände sig kränkta när drönaren filmade dem på nära håll. "Det kändes obehagligt", säger Lennart. Mannen som styrde drönaren är nu misstänkt för ofredande.
När Lennart och Ann-Marie satt och åt söndagsfrukost i solen dök plötsligt en drönare upp. Den filmade dem i flera långa minuter – på bara några meters avstånd.

Paret bor på 13:e våningen i Alviks torn. I vanliga fall är balkongen en egen privat oas, helt utan insyn. Men inte den här söndagen när drönaren kom svävande.

– Först vinkade vi, berättar Lennart.

Men det slutade de med ganska snart då det obemannade lilla flygplanet med filmkamera stannade till mitt framför deras balkong.

– Det var en krypande känsla. Man började skruva på sig. Det kändes inte okej, säger Ann-Marie.

När de lutade sig över balkongräcket såg de mannen som styrde drönaren stå nere på gatan. Flera andra grannar reagerade också.

Till slut kändes situationen så obehaglig att familjen mer eller mindre kastade sig in i lägenheten och ringde polisen.

Enligt Lennart och Ann-Marie sa mannen med drönaren, när han blev konfronterad, att han filmade på uppdrag av Peab, byggherren bakom Alviks torn.

Men Peab säger att de inte beställt någon filmning.

– Nej, jag har undersökt det internt. Det finns ingen från Peab som ligger bakom det här. Vi har ingen aning om vem som varit där och filmat, säger Jan Eskilsson, projektansvarig på Peab.

Frågan om dönare och filmning på allmän plats har blivit mer och mer aktuell på senare år i takt med att det blivit allt lättare och billigare att köpa en egen drönare med filmkamera.

Regelverket kring drönare kan inom kort komma att stramas åt ännu mer. Ett principiellt fall är uppe i Högsta förvaltningsdomstolen. Datainspektionen driver frågan om att filmning med drönare ska räknas som kameraövervakning – och därmed omfattas av kameraövervakningslagen. I så fall blir det brottsligt att filma med drönare utan tillstånd från länsstyrelsen.

– Det finns stora integritetsrisker med drönare. Det är därför vi har den här linjen att de ska omfattas av kameraövervakningslagen, säger Martin Hemberg, jurist vid Datainspektionen.

– I dagsläget är det oklart vilket regelverk som gäller för drönare. Om kameraövervakningslagen inte skulle gäller tillämpas i stället personuppgiftslagen och då är frågan om filmningen är kränkande.

Ytterligare aspekter av drönarflygning är att man inte får flyga inom en flygplats kontrollzon. Det har hänt flera gånger att Bromma flygplats har fått stängas av på grund av drönare.

Det finns också vissa restriktionsområden där det är förbjudet att flyga, till exempel över fängelser, kärnkraftverk och nationalparker.

– Du får alltid filma ditt eget privata hem och din egen privata tomt om du inte ska sprida materialet, säger Martin Hemberg.