ANNONS

De blev hjältar när lågorna slog ut

Carinas och Johans radhus i Krusboda klarade sig nästan helt, trots att grannhuset totalförstördes i branden. Den enda följden blev att plasttaket på baksidan smälte och att ett litet utrymme på vinden sotades ned.
Carinas och Johans radhus i Krusboda klarade sig nästan helt, trots att grannhuset totalförstördes i branden. Den enda följden blev att plasttaket på baksidan smälte och att ett litet utrymme på vinden sotades ned.
Carina och Johan Byströms trädgårdsslang kom till användning innan brandkåren kom.
Carina och Johan Byströms trädgårdsslang kom till användning innan brandkåren kom.
Förra året brann det i 17 Tyresöbostäder. Hittills i år har polisen fått kännedom om fyra till.

Johan och Carina hyllas tillsammans med sina grannar för sina insatser under en brand i Krusboda för drygt två månader sedan.
ANNONS

När Johan Byström skulle gå och lägga sig, strax efter midnatt den 11 november, hörde han ett ljud som han tyckte lät som stora råttor. När han någon minut senare tittade ut genom arbetsrumsfönstret förstod han att ljudet kom från en helt annan källa. Grannens hus, som sitter ihop med hans eget, stod i lågor.

– De stod upp som en vägg. Ljudet jag hört var av fönster som sprack. Tack och lov visste vi att de som bor där var bortresta, berättar han.

Hustrun Carina ringde 112 och fick höra att räddningstjänsten var på väg. Hon kopplade på trädgårdsslangen till kökskranen, och från uteplatsen riktade Johan strålen över det höga staketet mot grannhuset. I någon minut kunde han stå nära, men värmen vällde mot honom och han tvingades backa.

– Det var lite som om vi alla fick oanade krafter, berättar Carina. Jag och sonen bara vräkte undan möbler så att räddningstjänsten skulle kunna komma fram. En annan granne hoppade över det höga staketet så att ytterligare en trädgårdsslang kunde användas. Jag fattar egentligen inte hur han kom över, säger Carina.

En tredje granne tömde sin brandsläckare över lågorna. Johan och Carina menar att det var ett fantastiskt fint samarbete grannar emellan den natten.

– Alla hjälptes åt och bidrog med vad de kunde, säger Carina.

Enligt Dennis Blomberg, styrkeledare vid brandstationen i Tyresö, kan grannarnas rådiga ingripande ha varit helt avgörande för att branden inte hann sprida sig. Huset hade visserligen avgränsande brandskydd i form av gipsplattor på vinden, vilket gav räddningstjänsten någon timme, innan risken för spridning skulle bli akut.

– Grannarnas agerande gjorde att brandförloppet försenades. Kan man göra något är det alltid bra att göra det, säger Dennis Blomberg.

Med poliser på vakt för att kontrollera att branden inte skulle blossa upp kunde alla grannar gå och lägga sig framåt morgontimmarna.

ANNONS

– Men det dröjde innan vi kunde somna. Vi tänkte så mycket på vad som hade kunnat hända om branden spridit sig, berättar Carina Byström.

Hur branden i radhuset startade är fortfarande oklart. Polisen har utrett händelsen men inte hittat någon startpunkt.

– Ett tag trodde man att det var i en glödlampa, men den visade sig vara av led-typ. Min gissning är att brandorsaken inte kommer att kunna fastställas, men att man inte kan utesluta elfel, säger Tore Kristiansson, förundersökningsledare.

Efter branden har paret Byström ändrat mycket i sitt hem. Tidigare hade de två brandlarm – nu har de sju. Alla glödlampor har bytts ut till led-lampor och i stället för en liten pulversläckare har de skaffat en jättestor.

– En sådan har upplevelse blir ju lite av en tankeställare. Våra grannar hade ju inte gjort något fel, detta kan hända vem som helst, säger Johan Byström.

Fakta

Flest bränder i januari

En sammanställning av alla rapporterade bränder i Sverige 2009-2014 visar att 43 procent av alla bränder sker under de fyra vintermånaderna december-mars, med januari som toppmånad.

Eld i skorstenar, så kallad soteld, står för de flesta utryckningarna under vintermånaderna.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Fakta

Fyra bränder hittills i år

6 januari: Personer som bor i en villa på Breviksvägen vaknar av att huset är fullt av rök från kaminen. De åker till sjukhus och kollar att ingen kommit till skada.

14 januari: Någon eller några försöker, enligt polisen, tina upp frusna rör med hjälp av värmefläkt, vilket leder till att något fattar eld och huset fylls med rök.

16 januari: En mindre brand uppstår i en vägg i en villa i Trinntorp. Inga personer kommer till skada, trots att de befinner sig i huset. Branden misstänks ha uppstått på grund av ett elfel i väggen.

17 januari: En fasad på en villa i östra Trollbäcken börjar brinna. En granne lyckas släcka branden innan räddningstjänsten kommer fram. Brandmännen river bort plankor för att kontrollera att branden verkligen är släckt. Branden kan ha startat sedan någon hällt ut aska i närheten.

2013 inträffade 21 bränder i bostäder i Tyresö, följt av 13 under 2014 och 17 under 2015.

Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.