De blir sjuka av sina hem

Grannarna Priscilla Valencia och Kerstin Öhman har haft problem med ventilationen under en längre tid. Nu måste bostadsrättsföreningen åtgärda problemet.
Grannarna Priscilla Valencia och Kerstin Öhman har haft problem med ventilationen under en längre tid. Nu måste bostadsrättsföreningen åtgärda problemet.
Under lång tid har boende på Flygkårsvägen ­dragits med förkylningar och luftrörsbesvär. ­Orsaken tros vara husets dåliga ventilation.

Nu kräver Södra Roslagens miljö- och hälso­skyddskontor att problemet åtgärdas.

2010 byggde den nybildade bostadsrättsföreningen Flygaren 1, i södra Hägernäs, om ventilationssystemet i samband med installation av bergvärme. Sedan dess har flera boende klagat på dålig luft.

Kerstin Öhman är en av dem. Hon övertygad om att dålig ventilation ligger bakom hennes återkommande halsfluss och lung­inflammation.

– Vi får in frisk luft genom att vädra, men vi får inte ut den sjuka luften. Är någon i huset sjuk så blir alla dåliga, säger hon.

Priscilla Valencia som bor i porten bredvid instämmer. Hon har klarat sig relativt bra, men hennes man har fått lunginflammation ett flertal gånger.

Flera av lägenheternas badrum har även drabbats av svartmögel. Priscilla Valencia har försökt tvätta bort det, men märker att möglet snabbt är framme igen.

– Jag tänker på mina barn och att det bara sprider sig snabbare och snabbare. Det går inte att bo i sådana här omständigheter, ­säger hon.

De har påtalat saken för bostadsrättsföreningen, som rymmer 280 lägenheter, åtskilliga gånger. Ändå kvarstår problemet i flera lägenheter. I somras anmälde de situationen till Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH). SRMH:s kontroll och mätningar beställda av bostadsföreningen visade sedan att ventilationen inte nådde upp till Folkhälsomyndighetens riktvärden.

– Föreningen har nu fått ett beslut om att de ska vidta åtgärder, säger miljö- och hälsoskydds­inspektör Magnus Nordström.

Boende som Lokaltidningen Mitt i har pratat med är kritiska till att bostadsrättsföreningen inte har agerat tidigare.

– Föreningen hade redan från början en oklar situation med bland annat ventilationen. Men vi arbetar nu med ventilationen som högsta prioritering, säger bostadsrättsföreningens ordförande, Agniezska Lindskog.

Enligt en rapport från projektledningsföretaget Hifab, som har fått i uppdrag att lösa problemet, är en av effekterna av dålig ventilation att fukten inte kommer ut ur lägenheten lika lätt, vilket kan bidra till att mögel får fäste.

Hifab har fått i uppdrag att ta fram en tidsplan där bedömningen är att arbetet med att få en fullt fungerande ventilation i samtliga lägenheter kan ta upp emot ett år.

– Så lång tid bör det inte ta, anser vi på SRMH som vill se att allt är åtgärdat den 30 juni i år, säger Magnus Nordström.

De som bor på Flygkårsvägen hoppas nu att problemet äntligen löser sig.

– Mina barn vill inte gå in i vårt ena badrum för att det är mögel i taket, säger Priscilla Valencia.

Fakta

Sjuka hus ger många besvär

Sjuka hus kallas byggnader där folk i större omfattning än normalt får symptom som irritation i ögon, näsa och hals, trötthet, huvudvärk och illa­mående när de vistas i byggnaden.

Svårigheten med sjuka hus är att orsakerna till människornas besvär är osäkra. Mycket talar för att problemet beror på en samverkan mellan flera olika faktorer.

Bland grundläggande problem nämns vatten- och fuktskador och ventilationsproblem på grund av dålig funktion och brist på underhåll.

Källa: Arbetsmiljöverket