De bor högst i Stockholm

Christopher och Marli Gonzalez bor högst upp i Kista tower.
Christopher och Marli Gonzalez bor högst upp i Kista tower.
Svindlade höjder i stans högsta bostadshus.
Svindlade höjder i stans högsta bostadshus.
Efter att ha provat bo i flera av stadens höga hus flyttade Christopher Gonzalez in i det högsta - Kista torn.

– 120 meter upp gör något med en, säger han.

När hissen når våning 18 slår det lock för öronen. Då är vi bara halvvägs upp i Stockholms högsta bostadshus – Kista torn.

Längst upp på våning 35 bor Christopher och Marli Gonzalez.

https://www.thinglink.com/video/806482446592770048

Deras resa uppåt började för några år sedan från våning 16 på Liljeholmskajen. Därifrån såg de långt och utsikten var storslagen. Men de ville se ännu längre och flyttade till Arenastaden i Solna, där de hamnade 20 våningar upp. Men det är först nu, högst upp i Kista torn, som de har hittat hem.

– Vi fick mersmak. Det är som ett konstverk utanför. Jag tittar mer ut genom fönstret än på tv-skärmen, säger Christopher Gonzalez.

De har 180 graders panoramavy över Stockholm. 120 meter ovanför gatornas buller.

– Vid regning väderlek ser vi inte vår våning från marken, som då täcks av dis. När vädret är klart ser vi allt. Det är en otroligt mäktig känsla.

Kista Torn rymmer 35 bostadsvåningar med 266 bostäder och en våning med gemensam takterrass.

Några boende som Mitt i pratar med berättar att flera bostäder står tomma, som är uppköpta av företag eller personer som hyr ut i andra hand. Det är något bostadsrättsföreningen nu tittar på.

– Det finns dem som köpt lägenheter, som de aldrig tänker flytta in. Utan säljer vidare eller hyra ut i andra hand, säger Lennart Wirén, ordförande i bostadsrättsföreningen Kista torn.

Nybyggda hus som blir landmärken och sticker ut drar till sig fler som köper på spekulation eller vill använda lägenheten till andrahands uthyrning, enligt Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi.

– Det spektakulära lockar. I Malmö var det Turning Torso som drog till sig många som köpte på spekulation. Vi ser att det blir allt vanligare i samband med bostadsbristen, säger Stellan Lundström.

I framtiden kommer det också att bli vanligare med höga hus.

– Vi kommer att se mer av höga byggnader eftersom man vill och behöver nyttja marken man bygger på. Det är också bra ur miljösynpunkt.

Snart kan Kista få ett ännu högre torn. Ett sporthotell som blir cirka 150 meter högt planeras. Det ska bli, en så kallad Playce, som är integrerad med kontor, konferens, hotell, butiker och cirka 270 bostäder. Detaljplanerna väntas vid årsskiftet.

Fakta

Järvas svindlande höjder

Kista science Tower 124 m

Kista torn 120 meter

Victortia Tower 118 m

Tensta torn 54 meter

Högts blir det planerade höghuset där sporthotell kombineras med bostäder i Kista på cirka 150 meter. Det ska ligga i nordvästra delen av Kista arbetsområde, mellan E4 och Torshamnsgatan.

”Jag tittar mer ut genom fönstret än på tv-skärmen”