ANNONS

De bor i Järfällas hetaste område

Tobias Blomberg med sonen Axel, 10 månader, flyttade till Barkarbystaden för drygt ett år sedan. Familjen letade främst efter ett område att trivas i på sikt. ”Det fanns i bakhuvudet att det kändes som ett lovande område att köpa i”, säger han.
Tobias Blomberg med sonen Axel, 10 månader, flyttade till Barkarbystaden för drygt ett år sedan. Familjen letade främst efter ett område att trivas i på sikt. ”Det fanns i bakhuvudet att det kändes som ett lovande område att köpa i”, säger han.
Järfällas mäklare är överens. Kommunens nästa bostadsraket är Barkarbystaden. Den nya stadsdelen väntas även lyfta marknaden i hela Järfälla.

– Var man än köper är det en investering, säger Daniel Eliasson, fastighetsmäklare på Läns­försäkringar.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i Järfälla har gjort en rundringning till 20 lokala mäklare för att ta reda på vad de tror blir det hetaste området i framtiden. Och mäklarnas framtidsgissningar är samstämmiga, 19 av 20 anger Barkarbystaden som given nummer ett.

– Handeln, kommunikationerna, läget med närheten till E18, E4 och Kista, att allt är nytt och utvecklas – helheten gör Barkarbystaden till det självklara valet, säger Joel Nylund, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar.

Priserna i Barkabystaden stiger redan stadigt enligt mäklarna, och det kommer att fortsätta. Flera mäklare vittnar om att priserna i området stigit med åtskilliga hundratusen på bara några månader.

Barkarbystaden bidrar även till ett ökat pris och efterfrågan i resten av kommunen menar mäklarna. Enligt siffror från bostadssajten booli.se har kvadratmeterpriserna på lägenheter i Järfälla ökat med 52 procent mellan augusti 2013 och augusti 2015. Slutpriserna på villor har stigit med 38 procent under samma period.

– Barkarbystaden bidrar till en allmän höjning i hela Järfälla. Allt som händer där har lyft hela kommunen, säger Peter Ek på Skandiamäklarna och får medhåll av Torbjörn Johansson på Husman Hagberg:

– Man kan säga att Barkarbystaden är loket som drar den övriga marknaden i kommunen. Järfälla generellt är jättehett just nu.

En av dem som flyttat till Barkarbystaden är Tobias Blomberg. Han och familjen flyttade till ett radhus för drygt ett år sedan.

– Vi flyttade hit för att jag har mina föräldrar i Barkarby, men det fanns i bakhuvudet att det kändes som ett lovande område att köpa i. Att det var nybyggt och till ett bra pris lockade, liksom att kommunikationerna som kommer att vara bra framöver. Vi köpte här för att vi tror att vi kommer att trivas, men visst ser man det också som en investering, säger han.

Även om priserna stiger menar mäklarna att man inte behöver oroa sig för att göra en dålig affär.

ANNONS

– Marknaden är stekhet överallt. Det finns egentligen inget läge som är bättre än ett annat, säger Joel Nylund.

Stellan Lundström, professor i bostadsekonomi vid KTH, är dock mer försiktig.

– Järfälla tillhör ett av områdena som har haft relativt låg prisnivå. Det är ett tillväxtområde – fler och fler söker sig dit och priserna stiger. Jag skulle dock inte säga att det är riskfritt att köpa en bostad i Järfälla – det är det aldrig. Kommer det en dipp i ekonomin så kommer den i Järfälla också, säger han.

Barkarbystaden har bidragit till en allmän höjning i hela kommunen.Peter Ek, Skandiamäklarna

Fakta

Kraftig prisökning senaste två åren

Kvadratmeterpris på sålda lägenheter i Järfälla (ej nyproduktion) har stigit med 52 procent på två år. (Räknar man in nyproduktioner är ökningen 54 procent.)

Källa: Booli.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.