ANNONS

De bryter tabun på scenen

Emelie Schiöld, Sebastian Sköld, Mikaela Ribbheden och Joachim Sundfeldt repeterar in i det sista inför premiären på lördag. Nanok Find medverkar också i pjäsen. FOTO: SARA FLODIN
Emelie Schiöld, Sebastian Sköld, Mikaela Ribbheden och Joachim Sundfeldt repeterar in i det sista inför premiären på lördag. Nanok Find medverkar också i pjäsen. FOTO: SARA FLODIN
Pjäsen Någonstans handlar om fem personer som tvingas ta i tu med sina trassliga bakgrunder.  Emelie Schiöld och Sebastian Sköld i en scen.
Pjäsen Någonstans handlar om fem personer som tvingas ta i tu med sina trassliga bakgrunder. Emelie Schiöld och Sebastian Sköld i en scen.
Joachim Sundfeldt har själv ett förflutet som drogmissbrukare. I dag är han drogfri. ”Teatern har hjälpt mig jättemycket”, säger han.
Joachim Sundfeldt har själv ett förflutet som drogmissbrukare. I dag är han drogfri. ”Teatern har hjälpt mig jättemycket”, säger han.
Med teatern Någonstans vill dagverksamheten Kulturklivet ta bort munkavlen kring tabubelagda ämnen.

Skådespelarna, som själva har trassliga bakgrunder, har fått vara med och skriva manus.

Nu på lördag är det ­premiär på Kaskad­teatern i Blackeberg.
ANNONS

– Du är äcklig, vet du det?

Repliken ekar som ett pistolskott i den klassiskt inredda teaterlokalen vid Blackebergs torg. Skådespelarna står på scenen och övar inför premiären.

Emelie Schiöld är en av skådespelarna. Hon har själv ett förflutet med psykisk ohälsa och kom i kontakt med OffStockholms dagverksamhet Kulturklivet genom det gruppboende hon tidigare bodde på.

Hennes rollfigur, Sara, beskriver hon som en person som är utsatt för ett konstant utanförskap.

– När vi började arbeta med pjäsen fick vi skriva flera texter och det var så Sara skapades. Jag arbetar mycket med antirasistiska frågor, det är något jag brinner för.

Joachim Sundfeldt har kämpat med drogmissbruk i flera år men är numera fri från sitt missbruk. Hans roll, Gustav, är en karaktär som har fått uppleva mycket våld i sitt liv.

– Våld är det enda Gustav vet, för honom är det normalt. I pjäsen får han arbeta med det.

Texterna som deltagarna har skrivit har utgjort grunden för manuset som skådespelarna arbetat med.

Även om texterna inte nödvändigtvis är självbiografiska vill regissören Anne-Li Ramirez van der Graaf att skådespelarna ska känna det de spelar.

ANNONS

– Om jag ska vara arg ska jag verkligen vara det och inte bara kliva in i en roll som är det, säger Joachim Sundfeldt.

Pjäsen Någonstans handlar om fem personer som hamnar på en plats utan att veta varför de är där, varifrån de kommer eller vad de ska göra. De vet heller inte vilka de andra personerna, mot­spelarna, är och vad de gör där.

– Men en sak har personerna på scenen gemensamt, de har alla olika problembakgrunder som präglat av deras sätt att leva, säger Mikaela Ribbheden som är verksamhetsledare och även en del av ensemblen.

Hon hoppas att pjäsen på sikt ska öppna folks ögon för olika sätt att leva.

– Vi vill visa publiken att det finns folk som faktiskt lever så här och lyfta de här frågorna till diskussion.

I slutet av föreställningen kommer det att finnas flera aktörer som arbetar med missbruk och psykisk ohälsa på plats för att diskutera.

– Det är inte helt ovanligt att våra pjäser väcker tankar och känslor, säger Mikaela Ribbheden.

Fakta

Teater som verktyg för utveckling

OffStockholm har sin hemmascen på Kaskadteaterns scen i Blackeberg.

Kulturklivet kallas deras dagverksamhet och riktar sig till personer som inte längre vill ha kriminalitet eller drogmissbruk som livstil.

Deltagarna erbjuds teater och kultur som verktyg för personlig utveckling och sundare självkänsla.

Källa: Kulturklivet/Off Stockholm