De byter Sumpan mot Thassos

Voulla och Glenn Nord sa ja – till varandra och till Grekland – på Thassos 2007.
Voulla och Glenn Nord sa ja – till varandra och till Grekland – på Thassos 2007.
Tänk om man kunde byta minusgrader och mörker mot vajande olivträd och brisen från Medel­havet.

Familjen Nord bestämde sig för att sluta drömma. Snart lämnar de ”nio till fem-livet” i Sundbyberg och öppnar hotell i Grekland.

Voulla och Glenn Nord gifte sig på den grekiska ön Thassos 2007. De föll pladask för det frodiga landskapet, de vidsträckta olivplantagen och, såklart, klimatet.

Dagen efter bröllopet hade de bestämt sig: det var här de skulle bo.

– Jag är från Grekland men har aldrig bott på någon av öarna. Det hade väl lika gärna kunnat bli Italien eller Spanien, men det här kändes rätt. Vi ville bygga ett hotell som vi kunde driva, berättar Voulla.

Efter 30 försök hittade de sin perfekta tomt: 9 000 kvadratmeter grönska, 66 olivträd, höga berg i ena riktningen, Medelhavet i den andra. De slog till.

Väl hemma i Sundbyberg igen föddes första sonen. Sedan kom den ekonomiska krisen. Voulla och Glenn Nord förlorade en halv miljon kronor på ritningar över ett jättehotell som aldrig blev av när EU-bidragen ströps.

Men de vägrade att ge upp.

Men det som först var planer på ett 40 rum stort hotell fick dock bantas ner till ett familjehotell med 9 rum.

I somras sattes så spaden i den bördiga jorden för hotellet. I sommar står det klart, och om ett par år flyttar de permanent.

– En del tycker att vi är helt ­galna. Men det är nu man ska ­passa på, innan barnen börjar skolan. Det märks att de trivs där. Vår son Leonidas sprang runt med blöja och spade helt överlycklig när de höll på att bygga stenmurar på tomten, säger Voulla.

Men känslorna är blandade.

– Om man lade ihop Sverige och Grekland hade det varit världens bästa land. Jag kommer att sakna närheten till dagis, parker och nöjes­liv här i Sundbyberg. Hade det varit varmt hade vi byggt ett hotell här, säger Voulla.

– Jag ska laga mat till restaurangen, men jag är ingen kock. Jag har aldrig haft någon trädgård. Det kommer att bli sjukt mycket jobb. Men att vakna upp till olivträd och sol är total avkoppling. Jag tror att familjen får ut mer av sin gemensamma tillvaro så, jämfört med att jobba nio till fem och sen hämta på dagis.

Vad händer om ni ångrar er?

– Vi skulle ångra oss mer om vi inte följde vår dröm och försökte. Vi tar inte livet på för stort allvar, går det åt pipan så fixar det sig ändå. Dessutom kan man ångra sig i en villa också.