De få inbrotten förbryllar polisen

Inbrotten har fördubblats i söderort under sommaren. Men inte i Skärholmen.

– Jag har bott här i 15 år och aldrig hört om ett inbrott, säger Joanna ­El-Isbati.

En inbrottsvåg har dragit fram i söderort under sommaren. Inbrotten fördubblades under juli – men inte i Skärholmen.

Det var enbart sex inbrott i stadsdelen; två i Bredäng, två i Sätra och ett i Vårberg.

– Jag har bott här i 15 år och aldrig hört om ett inbrott, säger Joanna El-Isbati, som bor i Skärholmen.

Vi träffar henne utanför porten tillsammans med sonen Nabil.

– Alla känner varandra i huset. När någon reser bort säger vi till varandra. Man vet när den och den är i Turkiet eller Marocko, säger Joanna El-Isbati.

Det behövs en bricka för att komma in i porten, vilket hon tror gör det svårare för oinbjudna att ta sig in. Hon tvivlar också på att det skulle vara värt besväret för eventuella tjuvar.

– Vad finns det att stjäla här? Jag har inga pengar eller guld hemma, säger hon.

Polisen har just nu en stor informationskampanj för att förebygga inbrott. Anledningen är att det varit en kraftig ökning under sommaren. Antalet anmälda inbrott i söderort har mer än fördubblats under juli och första halvan av augusti jämfört med motsvarande period förra året.

– Värst drabbat är Hägersten. Det har varit mycket kring Midsommarkransen och Aspudden, säger Ann-Charlotte Karlsson, vid polisen i Skärholmen.

Hela Stockholm och även Skärholmen var hårt drabbat av inbrott förra hösten.

– Vi hade en intensiv inbrottssatsning då och lagförde ett hundratal gärningsmän, viket gjorde att vi i början av 2015 hade ett bra läge. Första halvåret låg vi på en rimlig och ganska normal nivå, sedan har det varit en kraftig ökning, säger Ann-Charlotte Karlsson.

Skärholmen har haft ovanligt många inbrott under ett par år. Ann-Charlotte har inget bra svar på varför stadsdelsområdet skonats från den senaste inbrottsvågen.

– Jag önskar att jag kunde säga att det berodde på våra kampanjer eller grannsamverkan, men det vore ett önsketänkande från min sida. Vi har faktiskt haft svårare att få i gång grannsamverkan i Skärholmen än i Hägersten, ­säger hon.

Kanske kan polisens närvaro i stadsdelen vara en förklaring.

– Vi har jobbat mycket mot grovt kriminella här och det har varit ett hårt tryck från polisens sida. Det innebär att vi har synts mycket och det kan ju avskräcka, säger Ann-Charlotte Karlsson

Den bilden delas av Joanna El-Isbati

– Var och varannan dag ser jag poliser eller vakter, säger hon.

När någon reser bort säger vi till varandra. Man vet när den och den är i Turkiet eller Marocko”, säger Joanna El-Isbati.

Alla känner varandra i huset. När någon reser bort säger vi till varandra.Joanna El-Isbati

Fakta

Inbrottstopp i juli

Anmälda inbrott i Söderort 2015

Anmälda inbrott i Skärholmen 2015

Källa: Polisen