ANNONS

De fann sin oas på gallerians tak

Radhusen ovanpå Mall of Scandinavia ligger på en gata byggd av träplankor. Den här hösten är Marcus Bäckrud hemma med dottern Iris som ska börja på förskola nästa år.
Radhusen ovanpå Mall of Scandinavia ligger på en gata byggd av träplankor. Den här hösten är Marcus Bäckrud hemma med dottern Iris som ska börja på förskola nästa år.
Hanna Rosén och Marcus Bäckrud flyttade från en lägenhet på Tottvägen till ett radhus ovanpå Mall of Scandinavia. De är glada att kunna bo kvar i Solna eftersom båda har sina jobb här.
Hanna Rosén och Marcus Bäckrud flyttade från en lägenhet på Tottvägen till ett radhus ovanpå Mall of Scandinavia. De är glada att kunna bo kvar i Solna eftersom båda har sina jobb här.
Nästan 900 lägenheter och radhus har hittills sålts i Arenastaden – och snart kan 4 000 personer bo här.

Marcus Bäckruds fördomarna om det nya området kom på skam när de kom upp i radhuset på gallerians tak.

– Det blir som en liten oas häruppe.
ANNONS

En av Arenastadens yngsta invånare är Iris, 13 månader. Det har gått några veckor sedan hon och mamma Hanna Rosén och pappa Marcus Bäckrud flyttade in i radhuset på Evenemangsgatan.

När familjen fick tillökning kändes lägenheten på Tottvägen trång. De fick tips av en grannfamilj som flyttat till ett radhus ovanpå gallerian och gick dit på en visning av ett av dem.

– Vi såg framför oss jättegallerian, att stora företag flyttar hit och en massa kommers, berättar Marcus Bäckrud.

Men efter att ha varit på en visning beslutade de sig för att slå till.

– Det var inte som vi hade föreställt oss. Det känns lugnt, vilket är väldigt positivt. Det låter som en klyscha men det blir som en liten oas häruppe, säger Marcus Bäckrud som i höst är föräldraledig med Iris.

Nu bor de i ett av de 52 radhusen på åttonde våningen som Peab har byggt. Radhus i olika stilar och storlekar kantar gågatan på åttonde våningen och i vardera ände finns en lekplats.

I familjens vardagsrum ligger Iris leksaker och böcker utspridda. I ena hörnet står hennes indiantält i väntan på den soffa som ännu inte blivit levererad.

En dörr från vardagsrummet leder ut till uteplatsen. Kvällssolen är på väg att gå ner bakom kontorshusen på Evenemangsgatan. Grönskan vid Råstasjön skymtar åt ena hållet. Något som Hanna Rosén kan sakna från den förra lägenheten är närheten till naturen. Men på det stora hela är de nöjda.

– Vi fick en större bostad, men kan fortfarande bo kvar i Solna, säger Hanna Rosén.

ANNONS

Det 125 kvadratmeter stora radhuset kostade cirka fem miljoner kronor. Kvadratmeterpriset på 40 000 kronor kan jämföras med cirka 50 000 kronor som är genomsnittligt kvadratmeterpris på bostadsrätter i Solna under det senaste året. Månadsavgiften på 8 000 kronor tycker paret känns okej.

Nästan 900 lägenheter och radhus har hittills sålts i Arenastaden och enligt mäklarfirman HusmanHagbergs kontaktperson Barbro Hagberg har intresset varit överväldigande.

– Jag tror att det beror på områdets blandning av galleria, kontor och bostäder. Många tilltalas av den futuristiska arkitekturen, säger hon.

Många av lägenheterna har ytor kring 44-68 kvadratmeter eftersom byggbolaget Peab medvetet riktat sig till en yngre köpare, vilket det också blivit. Enligt Barbro Hagberg har radhusen främst lockat barnfamiljer.

På mindre än tio år har områdets bebyggelse gått från slitna industrilokaler till Sveriges största fotbollsarena, bostäder, kontor och köpcentrum. Det är kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) nöjd med.

Men bebyggelsen kan kännas väldigt storskalig.

– Det vill vi bryta ner genom en mer levande stadskänsla. Vi får liv och rörelse genom att bygga många bostäder och att ge plats för kaféer och butiker på bottenvåningarna. Vi tror också på att bygga fler bostäder som länkar ihop Arenastaden med Frösunda och Råsunda, säger Pehr Granfalk.

Fakta

Mall of Scandinavia öppnar om en månad

Hittills är det klart att nästan 900 bostäder ska byggas i Arenastaden. Allt är bostadsrätter och de flesta är redan sålda.

Det finns planer på omkring ytterligare 600 bostäder och när de är byggda kan området ha 4 000 invånare.

Mall of Scandinavia ska ha cirka 230 butiker, 40 kaféer och restauranger då det öppnar den 12 november.

Exempelvis Vattenfall, Carlsberg och Adidas har kontor i Arenastaden i dag. Under 2016-2017 ska bland andra TeliaSonera, Svenska Spel, KPMG och SEB flytta dit.

Idag har området 13 000 kontorsplatser och år 2020 väntas antalet ha stigit till 30 000 stycken.

Byggstart för gula tunnelbanelinjen är nästa år och 2022 väntas de tågen börja rulla mellan Odenplan och Arenastaden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.