De får frukten affären ratat

Carl Carlenius, David Nyander Schuber och Vera Lagerström har skrindan full av bland annat vindruvor när de kommer tillbaka från Coop.
Carl Carlenius, David Nyander Schuber och Vera Lagerström har skrindan full av bland annat vindruvor när de kommer tillbaka från Coop.
Varje år kastar mataffärerna i Sverige tonvis med mat.

På förskolan Hästhagen i Tyresö strand får barnen gå till Coop och hämta frukt och grönsaker som går att äta – men inte att sälja.

5-åringarna Vera Lagerström, Carl Carlenius och Daniel Nyander Schuber på förskolan Hästhagen kommer glatt springande. Att få gå till Coop och hämta bortsorterade grönsaker och frukter tillsammans med förskolläraren Eva-Lotta Sevenheim står högt i kurs.

– Annars slänger de frukten och det tycker inte vi är bra, säger Daniel Nyander.

– Vi vill inte att det ska slösas, berättar Vera Lagerström.

I mataffären visar butikschefen Mikael Lundgren barnen till ett kylrum där bortsorterade frukter och grönsaker förvaras innan de ska kastas. Ett gäng brunfläckiga bananer landar snabbt i barnens medhavda skrinda.

– De här måste vi kasta för ingen vill köpa dem, men egentligen är de perfekta och smakar som bäst när de ser ut så där, säger Mikael Lundgren.

En hel back med röda vindruvor som börjat se lite svettiga ut får också plats i skrindan tillsammans med en lite stött, men i övrigt fin honungsmelon.

Eftersom butikspersonalen ändå går och sorterar bort frukter och grönsaker som ser dåliga ut varje dag är det inget större merarbete att samla ihop lite till Hästhagens barn, menar Mikael Lundgren.

– Det här är ju egentligen väldigt lite, men idén är fantastisk. Jag hoppas att fler kan göra likadant, säger han.

Samarbetet mellan förskolan Hästhagen och Coopbutiken har bara pågått ett par veckor, men Konsumentföreningen Stockholm har uppmärksammat det och Mikael Lundgren gissar att det snart kommer att spridas till fler butiker.

Från början kom idén från personalen på Hästhagen, en av sex deltagare i Tyresös och Haninges ekopilotprojekt.

Det är ett projekt där deltagarna, de flesta privatpersoner, under ett år erbjuds coachning och föreläsningar om hur man kan leva mer klimatsmart.

– Vi gick på flera föreläsningar och hade lite svårt att se vad vi som förskola kunde göra, men när det började handla om mat tänkte vi att det var något för oss, berättar förskolans chef Görel Älvedal.

Hästhagen har sedan tidigare certifierats med Grön flagg för sitt arbete med att involvera barnen i sitt kretsloppsarbete med kompostering och potatisodling. Att också prata med förskolebarnen om matsvinn är egentligen bara ett naturligt steg i samma riktning.

Flera föräldrar har nu berättat att deras barn läxat upp dem hemma för att de slentrianmässigt kastat mat.

– Det känns väldigt bra. Vi kan ju inte frälsa världen, men vi kan åtminstone försöka påverka den kommande generationen, säger Görel Älvedal.

Vi vill inte att det ska slösas.Vera Lagerström, 5 år

Fakta

Vi slänger en miljon ton mat om året

Totalt slängs en miljon ton mat varje år i Sverige. Om svinnet minskades med en femtedel skulle den samhällekonomiska vinsten kunna bli över 20 miljarder kronor.

Livsmedelsbutikerna beräknas stå för fyra procent av det sammanlagda matavfallet.

Konsumenternas krav på färska frukter och grönsaker, fyllda hyllor och många märken att välja på gör att handlarna beställer in för mycket.

De största miljöbovarna när det handlar om att kasta mat är dock de privata hushållen där varje person helt i onödan i genomsnitt kastar 25 kilo per år.

Källa: Naturvårdsverket