ANNONS

De får ha jackorna på – inomhus

De känner inte varandra väl, men när grannarna på Sörbyplan träffas för att prata om sina lägenheter, blir det mycket prat om kyla.
De känner inte varandra väl, men när grannarna på Sörbyplan träffas för att prata om sina lägenheter, blir det mycket prat om kyla.
De har frusit i sina lägenheter sedan oktober. Många av hyresgästerna i Graflunds fastigheter på Sörbyplan i Rinkeby oroar sig för att det ska bli ännu kallare inomhus när vintern smäller till på allvar.

– Vi är förkylda hela tiden, men hyresvärden gör ingenting åt problemet, säger Mohamad Fekhier.
ANNONS

Under hela hösten och vintern uppger många hyresgäster som bor på Sörbyplan att de haft problem med kalla lägenheter.

Mohamad Fekhier är en av dem som sedan i oktober har påtalat problemet för hyresvärden Graflunds.

– Det har varit dagar då temperaturen visat långt under 18 grader. Den rekommenderade inomhustemperaturen för att man ska må bra är mellan 20 och 24 grader på dagtid.

I oktober satte Mohamad Fekhier upp lappar i trappuppgångarna där han ställde frågan om fler upplevde att det var för kallt i hemmet.

Ganska snabbt hade 25 hushåll från olika trappuppgångar hört av sig om att de upplevt samma problem, men att de inte togs på allvar när de kontaktade värden. Mohamad Fekhier lämnade in listan till Graflunds som tog emot den 15 oktober. Trots protestlistan fick de ingen respons från hyresvärden.

– De har varit här och mätt en gång. Då mätte de bara i ett rum, säger han.

När Mitt i är på besök en decemberdag för att träffa några av hyresgästerna är det påtagligt kyligt i hans lägenhet, trots att familjen har ett extraelement ståendet i vardagsrummet. Nästan alla familjer säger att de ofta är förkylda. Många har köpt extra element och rejäla tofflor som de har på sig inomhus.

– Man är så kall hela tiden i hela kroppen, till och med i ansiktet och på nästippen. Vi har haft så kallt som 10 grader inne i lägenheten, säger en av hyresgästerna.

Peter Alm, som tar hand om felanmälningar för Graflunds i Järva, vittnar om att många hyresgäster anmäler sina lägenheter som kalla när hösten och vintern kommer, men att de många gånger inte har så kallt som de tror hemma.

ANNONS

– Man måste mäta temperaturen mitt i rummet, en meter upp från golvet för att få rätt temperatur.

Jonas Hagström, regionchef för Graflunds, säger de har ett väderstyrt system som automatiskt reglerar värmen. De eftersträvar att hålla en inomhustemperatur på 20 grader, plus/minus 2 grader. Inom fastighetsbranschen brukar riktvärdet vara 20 grader på dagen och 18 grader på natten.

– Vår rutin är att mäta temperaturen om en hyresgäst anmäler att det är för kallt. Visar det sig att temperaturen ligger under gränsvärdet så åtgärdar vi det, säger han.

Han säger att Graflunds skickat ut information om hur man håller värmen inomhus när det blir kallt ute.

När Mitt i berättar om listan där 25 personer skrivit på att de tycker det är för kallt, säger han att de ska undersöka saken.

– Vi håller nu på att ta kontakt med de som finns med på listan för att höra hur de det är just nu med temperaturen. Om det så att de upplever problem så gör vi ett besök, säger Jonas Hagström.

Mohamad Fekhier hoppas att det ska lösa sig.

– Man ska inte behöva ha det så här kallt. I hemmet ska man kunna slappna av och kunna vara stilla och inte behöva gå omkring inomhus med jackan på.