ANNONS

De festar – du betalar

Promenadorquestern från KTH underhöll vid ett julbord kommunen höll i Lavalhallen 2016
Promenadorquestern från KTH underhöll vid ett julbord kommunen höll i Lavalhallen 2016
Här inne ägnade sig anställda i Nacka kommun åt "sportaktiviteter" och att dricka alkohol
Här inne ägnade sig anställda i Nacka kommun åt "sportaktiviteter" och att dricka alkohol
Segwaypolo. Segling. Chefsdag.
Men vilka som deltar redovisas inte.
Lokaltidningen Mitt i Nacka har granskat Nacka kommuns representation.
Här är fem fakturor som sticker ut.
ANNONS

Bland de 217 fakturor som Mitt i har tittat närmare på, och som handlar om Nacka kommuns representation, återfinns mer eller mindre fullständigt redovisade nöjesevenemang, konferenser men också udda förnöjelser, som segwaypolo.

1. I maj 2017 håller Nacka kommun vårens stora chefsdag. Alla chefer i Nacka kommun är inbjudna till festlokalen Huset på berget i Sickla. Under tillställningen ska årets chef få pris. Hur många chefer som deltar i evenemanget framgår inte av fakturan eller av de handlingar som Mitt i fått ut.

Notan för Årets chef-dag slutade på 208 666 kronor

Av fakturan framgår att ett dryckespaket kostat 16 720 kronor, oklart om alkohol ingick, Mitt i har inte fått ut några kvitton. Enligt Martin Lagerberg, VD på Huset på berget, serverades en fördrink och till middagen hade gästerna möjligheten att välja på en dryckesenhet inklusive påfyllning. Urvalet var öl, vin eller alkoholfritt. Notan landade på totalt 208 666 kronor, det största enskilda belopp på en faktura som Mitt i har hittat i  granskningen av Nacka kommuns representation.

I en kommentar till fakturan säger Klara Palmberg Broryd, strategi- och förnyelsedirektör i Nacka kommun:

– Vi ser detta som investeringar i våra medarbetare, inte som kostnader. Våra chefer har avgörande betydelse för att våra verksamheter ska fungera bra och nå våra mål. De arbetar hårt och har mycket ansvar. Vi är en attraktiv arbetsgivare och vi vill behålla våra kompetenta chefer och attrahera nya. Därför satsar vi på både kompetensutveckling och på att stärka sammanhållningen.  Det är särskilt viktigt nu, när Nacka växer och utvecklas så intensivt.

”Sveriges största fritidsgård”

2. ”Välkomna till Sveriges största fritidsgård för vuxna”, står att läsa på restaurang Ugglan boule och bars hemsida. På hemsidan finns även ett citat från en gäst: ”Ser ut som en svartklubb i Berlin”.

Notan för representationen på Ugglan boule och bar: 24 343 kronor

Den 20 juni 2015 befinner sig flera personer, okänt hur många, det framgår inte av fakturan, från Nacka kommun på Stockholmsrestaurangen Ugglan boule och bar. Enligt fakturan, som är på på 24 343 kronor, ägnar sig deltagarna åt sportaktiviteter. De dricker även alkohol, öl och vin för 6 045 kronor.

ANNONS

Av fakturan framgår inte syftet med besöket. Nacka kommuns ekonomidirektör Eva Olin säger att syftet var teambuilding, terminsavslutning, avtackning och välkomnande av nya medarbetare.

– Kombinationen av teambildande aktiviteter och mat var lyckad och 468 kronor per person bedömdes som prisvärt, säger Eva Olin.

Ugglan boule och bar säger i en kommentar:

– Jag tittade på notan de var 52 personer och de har betalat 349 kr per person för aktivitet och middag, en dryck (öl, vin eller alkoholfritt) a 65 kr ingick till maten. De bjöd alla på ett glas mousserat vitt vin som välkomstdrink och där också givetvis med ett alkoholfritt alternativ. Det måste väl ändå anses som ganska måttligt och en relativt normal nota, säger krögaren Ola Lax.

”Gruppstärkande” aktivitet

3. I maj eller juni 2017, Mitt i har inte fått ut någon närmare specifikation, deltar 50 personer i ett seglingsevenemang i Vaxholm. Deltagarna färdas i fem båtar. På företagets hemsida som arrangerar evenemanget står att läsa: ”Någon mer gruppstärkande aktivitet än segling som är svårt att hitta!”

Notan för seglingsevenemanget: 62 500 kronor

Vilka personer från Nacka kommun som den här gången fick del av aktiviteten framgår inte av fakturan, det enda som står på fakturan är att det handlar om en ”teamaktivitet”. Notan landar på 62 500 kronor.

Eva Olin, ekonomidirektör, säger att 53 anställda deltog i aktiviteten.

– Det handlade om teambuilding och samspel. Vi seglade runt Fjäderholmarna. Vi behövde jobba med teambuilding och det var också en sommaravslutning. Personalen har jobbat hårt.

Segwaypolo på arbetstid

4. Den 3 juni 2016 spelar 18 anställda på kommunens trafikenhet segwaypolo på arbetstid, på okänd plats. Syftet med representationen framgår inte. Notan landar på 11 875 kronor.

Eva Olin säger att representationen skedde på Djurgården och att syftet var enhetsaktivitet, teambuilding:

– Kostnaden på cirka 500 kronor per person bedöms vara rimlig.

5. Den 15 december 2016 anordnas ett julbord i Lavalhallen för 139 anställda som är anställda på några av kommunens enheter. De glada julfirarna beställde mat och 278 glas vin. Vinnotan landade på 19 460 kronor. Deltagarna bjöds även på underhållning för 13 280 kronor. En discjockey hyrdes in för 6 000 kronor. Totalt landade notan för julfesten på 140 963 kronor.

– Evenemangets syfte var att få personalen på de olika enheterna att träffas och umgås över enhetsgränserna, och för stadsutvecklingsdirektören att göra en sammanfattning av det gångna året under trevliga former utanför arbetstid, säger Eva Olin.

 

Fakta

Så gjorde Mitt i granskningen

Lokaltidningen Mitt i Nacka har gått igenom Nacka kommuns transaktionslista för representation från 1 januari 2016 till 16 januari 2018.

Mitt i har  begärt ut fakturor där rubriken tyder på att det handlar om krogbesök, konferenser, luncher, middagar, etcetera, och där kostnaden ligger på omkring 1 000 kronor eller mer, eller där rubriken är oklar eller antyder att fakturan kan vara värd att granska närmare.

Mitt i har hittat 217 fakturor som passar in på beskrivningarna och har begärt ut samtliga handlingar som hör till representationen, som faktura, kvitton, deltagarlista, och syftet med representationen.

Fakta

Nackas reglemente vid representation

Alla enhetschefer, direktörer och verksamhetschefer har rätt att besluta om representation.

Syfte, samband med verksamhet, namn och titel på deltagare och företag eller verksamhet ska noteras på kvitto eller faktura.

All representation ska ”självklart” ha ett direkt samband med och värde för verksamheten.

Intern representation måste vara arbetsrelaterad, utom vid personalfester ”som ingår i normal personalvård”.

Representationen ska inte vara lyxbetonad, till exempel specialarrangerad underhållning, fiskeresor, och jaktutflykter.

Det finns inget tak för hur mycket en personalfest får kosta, men man ”bör följa” skatteverkets regler för hur mycket som är skattefritt för deltagaren.

Till personalfester bjuds i ”normalfallet” de in som arbetar på enheten. Alla som arbetar i kommunen har rätt att gå på en personalfest.

Källa: Nacka kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.