ANNONS

De fick leva drömmen

Många drömmer om att flytta till landet och driva ett värdshus eller ett kafé.

Familjen Fourén från Kungsholmen förverk-ligade den drömmen – i en ny tv-serie.

– Men vi var skeptiska från början, säger Therése Fourén.
ANNONS

I Tjällmo norr om Motala bor 528 personer. Dit åkte familjen Fourén från Kungsholmen, för att driva Sveriges äldsta gästgiveri från 1640-talet, i SVT:s nya realityserie ”Drömmen om landet”.

– 528 personer, det är ju lika många som bor på min gata, säger Therése Fourén.

Hon tog med sig maken Mats och barnen Filippa 11 och Fabian 8. Men det var efter viss tvekan.

– Vi blev uppringda av Titans castingfolk och var otroligt skeptiska från början. Speciellt för att exponera barnen. Sedan kom produktionsbolaget över och berättade hur kul det skulle bli.

Till slut var de övertygade och kom på hur det skulle göra resan ännu mera meningsfull. En nära vän till familjen hade drabbats av sjukdomen ALS, som får nervcellerna som styr kroppens muskler att förtvina och till slut kroppen att stanna.

– Jag kontaktade Hjärnfonden och så bestämde vi oss för att göra en insamling av det hela, berättar Therése Fourén.

Och så bar det av mot de östgötska skogarna i en bil fullpackad med banderoller och insamlingsbössor.

– Jag fixar och tricksar, det är min lott här i livet, säger Therese Fourén.

I dag arbetar hon som facility koordinator, innan dess var hon flygvärdinna. På ett plan till Dubai för 13 år sedan träffade hon kärleken Mats som arbetar som kabinchef och snickare.

ANNONS

– Det var kärlek på jobbet kan man säga och det var väl kanske inte så konstigt när man jobbade så mycket och kunde vara borta i veckor. Det är klart att kärlek uppstod, säger Therese Fourén.

I den nya tv-serien får man följa familjen Fourén och tre andra Stockholmsfamiljer som flyttar ut på landet och driver olika verksamheter.

– Det var en enorm kontrast att bo i centrum som bestod av en parkering, en mataffär och ett gästgiveri. Och det var ett otroligt äventyr, säger Therése Fourén.

Vad har ni lärt er av resan?

– Det är en dröm som man fått prova på, men det vi lärt oss är att det blir inte mer tid över till barnen bara för att man flyttar ut på landet.

Familjerna har redan fått se första avsnittet i serien.

– Det var lite gahhhh att se sig själv, säger Therése Fourén och slår sig på kinderna.

– Jag tänkte: ”Är jag så hård och kall?” Men det finns ingen som kan hålla masken och se glad ut i fem veckor, det bara är så.

Alex Adamo är producent på Titan, som varit med och tagit fram programidén för SVT:s räkning. Han är nöjd med resultatet.

– Vi hoppades ju så klart på kulturkrockar och det blev det.

Fakta

Bor vid Rålis

Familjen Fourén: Therése 37, Mats 44, Filippa 11 och Fabian 8 .

Bor: Nära Rålambshovs- parken.

Aktuella: Är en av fyra familjer som medverkar i nya tv-serien ”Drömmen om landet” med premiär på SVT på måndag den 6 februari klockan 20.